disco

disco

2015. január 16., péntek

DINGO

A holland Dingo együttes Hans van Hemert producer kezdeményezésére alakult 1978-ban. Két kislemeze jelent meg, de mivel egyik se váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért a formáció a következő évben megszűnt, és a tagok más együttesekben folytatták pályafutásukat.


TAGOK
* Reinie Ijsseldijk – ének
* Dave Dean [Dick Joustra] (Hollandia, Drenthe, Emmen, 1948.) – ének
* Lourens Leeuw (Hollandia, Groningen, 1946. június 17.) – basszusgitár
* Frits Verboon – ütős hangszerek
* Klaas van Dijk – billentyűs hangszerek
* Robert (Robbie) Brans – dobok
* Henry Hart – gitár


KARRIERTÖRTÉNET
A holland popzene slágergyárosa
Willy van Hemert televíziós rendező és Miep Kronenburg táncosnő fia, Hans Christiaan Willem van Hemert (Hollandia, Voorburg, 1945. április 7.) eredetileg színész szeretett volna lenni, de ehhez a pályához nem volt elegendő kitartása és tehetsége, ezért a könnyűzene világában próbált érvényesülni. 1965-ben a The Caps együttes énekeseként kezdte a pályát, majd két évvel később közös kislemezt jelentetett meg Peter Koelewijnnel. Előadóként nem ért el számottevő sikereket, annál eredményesebb volt azonban a Phonogram cég producereként. Védencei közül nemzetközi viszonylatban először a Mouth & MacNeal duó vált ismertté a How Do You Do? című 1971-es szerzeménnyel, melyet a formáció 1974-es feloszlásáig néhány újabb sláger követett. A következő nagy dobást az 1976-ban alakult női trió, a Luv’ jelentette, amely 1981-ig visszatérő szereplője volt a holland és külföldi toplistáknak, köszönhetően főleg a Janschen en Janschens szerzőkettős által írt daloknak. (Valójában Van Hemert és állandó munkatársa, Piet Souer rejtőzött e név mögött.) A diszkóőrület idején Van Hemert és Souer együtt és külön-külön is megpróbált újabb és újabb sztárokat befuttatni. A jelöltek egyike volt a Dingo.


Hollywood
Az új együttes 1978-ban megjelent első kislemeze, a Hollywood / Lookin' Back borítóján még csak ketten láthatók: Dave Dean (alias Dick Joustra) és Reinie Ijsseldijk énekesek. Az eredeti elképzelés ugyanis az volt, hogy kettőjük duójaként fut majd a Dingo. Közülük Dick Joustra mondhat magáénak komolyabb (vagy legalábbis a világhálón jobban dokumentált) pályafutást. 1968-ban csatlakozott a The Hartung Sounds együtteshez, amelyben nemcsak énekelt, hanem billentyűs hangszereken is játszott. Némi tagcsere után a formáció Zingara néven futott egy ideig. Közben Joustra a The Scandals és a Shamrock együttesben is zenélt, Dave Dean néven pedig 1973-ban (The Man / Jamaica) és 1976-ban (Motorbike / Make This World Worth to Live In) jelent meg egy-egy szólókislemeze. Reinie Ijsseldijkről nem találtam adatokat. Visszatérve a Dingóra, a kislemez dalait természetesen a Janschen en Janschens páros írta. A Hollywood annak idején gyakran elhangzott a Magyar Rádióban, egyike volt gimnazista korom nagy diszkókedvenceinek, és ennek köszönhető, hogy most a Dingo is bekerült ebbe a blogba. Nemzetközi viszonylatban azonban nem lett különösebben nagy sláger, és talán ez lehet az oka annak, hogy afféle arculatváltásként az 1979-es második kislemez borítóján már a háttérzenészek is láthatók. (Lásd a legfelső képet, balról jobbra: Robert Brans, Dick Joustra, Reinie Ijsseldijk, Henry Hart, Lourens Leeuw és Klaas van Dijk.) Az On a Sunny Day / Coconut Cruise (szerzők: Janschen en Janschens) szintén elkerülte a toplisták magasabb régióit, ezért a Dingo még 1979-ben megszűnt. Jómagam igazán sajnálom, hogy nem jutottak el az albumkészítésig. Souer 1980-ban a Doris D. & Pins nevű női együttest futtatta be, Van Hemert pedig a Vulcano együttessel dolgozott. A Dingo tagjai közül Dick Joustra és Henry Hart a Tiger együtteshez csatlakozott, Lourens Leeuw a Nina Hagen Bandbe ment, Klaas van Dijk a Fandango, Robert Brans pedig a Boozy csapatát erősítette.

DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1978: Hollywood / Lookin' Back
* 1979: On a Sunny Day / Coconut Cruise

VIDEÓK (CSAK ZENE!)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.