disco

disco

2012. november 22., csütörtök

KELLY MARIE

Kelly Marie (Skócia, Renfrewshire, Paisley, 1957. október 16.) skót énekesnő eredeti neve: Jacqueline McKinnon. Tizenéves korában kezdődött énekesnői karrierje. 1976-ban jelent meg első kislemeze, a Who's That Lady with My Man. Eleinte külföldön ismertebbnek számított, mint hazájában. 1980-ban a Feels Like I'm in Love című slágerével világsikert aratott: a dal egyike lett a nosztalgiaválogatásokon leggyakrabban hallható örökzöldeknek. Ezt követően azonban egyre inkább csak a diszkókban tartották számon, a slágerlistákon ritkábban bukkant fel a neve. 2003-ban közös kislemezt készített Tina Charlesszal. Kelly Marie öt leány és egy fiú boldog édesanyja, aki rajongói örömére az új évezredben is aktívan énekel.


KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
Kelly Marie szülei: Alex és Jeanette McKinnon. A kis Jacqueline kislány kora óta sztár akart lenni. Tízéves korában kezdődött céltudatos képzése, amikor beíratták egy énekiskolába, ahol színjátszást és színpadi mozgást is tanult. Két évvel később már különféle énekversenyeken indult. Tizenöt éves korában szerepelt először a televízióban, és az iskola befejezése után hivatásos énekesnőként lépett a felnőtt életbe. 1973-ban Kelli Brown művésznéven négy egymást követő héten nyerte meg az Opportunity Knocks című tehetségkutató műsort a híres rockopera, a Jesus Christ Superstar örökzöld betétdalával, melynek címe: I Don't Know How to Love Him. A nagy múltú műsor 1949-ben még a rádióban indult hódító útjára, ahonnan 1956-ban került először képernyőre. Ellentétben a rivális New Faces tehetségkutatóval, ahol szakmai zsűri döntött a produkciókról, az Opportunity Knocks a nézők szavazataira épült. Ez akkoriban igen demokratikus módszernek számított, elvégre a végső szó úgyis mindig a közönségé, ám néha kínos eseteket is eredményezett. 1974-ben például Su Pollard énekesnő és későbbi színésznő csupán azért szorult a második helyre, mert a közönségszavazatok alapján egy éneklő kutya (!) lett a győztes. A televíziós siker felkeltette a Pye Records illetékeseinek figyelmét, és Jacqueline alias Kelli Brown lemezszerződést kapott. Előbb csiszolgattak még egy keveset rajta, kitalálták az imázsát, művésznevét Kelly Marie-re változtatták, majd 1976 tavaszán megjelent első kislemeze, a Who's That Lady with My Man. A dal érdekes módon Franciaországban aratott igazán nagy sikert: az ötödik helyig jutott a toplistán, és 300 ezer példány fogyott belőle. Az énekesnő saját honlapján – érthető elfogultságból – még nagyobb sikerre emlékszik: félmillió eladott példányról tud és arról, hogy slágere júliusban a toplista első helyére került. Ami egészen biztos, hogy a Who's That Lady with My Man meghozta Kelly Marie első aranylemezét. 

1976 őszén került boltokba a második kislemez, a Help Me. Ez is a franciáknak tetszett a legjobban, tizenhetedik lett a gall slágerlistán. (Az énekesnő szerint viszont a nyolcadik helyen végzett.) Ugyanabban az évben megjelent egy duettje Joe Dolan ír énekessel: a Sister Mary Írországban kimagasló sikert ért el, a toplista második helyén állt meg. (Az angol Wikipédia adatai ebben a kérdésben ellentmondóak: Marie életrajzánál második helyet írnak, Dolanénál viszont elsőt.) Üröm az örömben, hogy az énekesnő nem igazán sütkérezhetett a siker fényében, mivel nevét még csak fel sem tüntették a borítón, ámbár élőben is fellépett Dolannel. Kesergésre azonban igazán nem volt oka, hiszen 1977 nyarán megjelent első igazi európai slágere, a Run to Me. A diszkófelvétel huszonkettedik lett a holland slágerlistán, és ötödik helyezett Dél-Afrikában. Ugyanazon év novemberében Kelly Marie képviselte az Egyesült Királyságot a tokiói Yamaha Dalfesztiválon a Sentimental Kisses című dallal, amely azonban nem került be a döntőbe. Mindazonáltal készült belőle egy spanyol nyelvű változat is, amelyet csak Spanyolországban hoztak forgalomba. Az 1978-ban kiadott Make Love to Me végre az angol anyanyelvű országokban is sikert hozott előadójának. Még az amerikai slágerlistára is felkerült, ami a dalt feldolgozó ismertebb énekesnőnek, Helen Reddynek viszont nem sikerült. Kelly verziója Dél-Afrikában a toplista második helyéig jutott, Ausztráliában pedig – ahol októberben dobták piacra – ötödik lett. A távoli kontinensen egyébként a kislemez 41 hétig szerepelt a Top 40-ben, és az 1979-es esztendő 12. legnépszerűbb slágerévé vált.  


Úgy érzem, mintha szerelmes lennék 
A hetvenes évek elejének egyik brit sztárzenekara, a Mungo Jerry frontembere, Ray Dorset 1977-ben írta a Feels Like I'm in Love (Úgy érzem, mintha szerelmes lennék) című számot. Állítólag magának Elvis Presley-nek szánta, ám „a Király” halála meghiúsította ezt az elképzelést. Végül maga a Mungo Jerry vette fel a dalt, amely azonban csak a Belgiumban kiadott Sur le pont d'Avignon című kislemez B oldalára került fel, és hamar feledésbe is merült. A felvétel valahogy eljutott Peter Yellowstone, a Red Bus Records egyik fejesének irodájába, ahol Kelly Marie is meghallgatta. Nagyon megtetszett neki, rögvest fel is akarta énekelni a maga verzióját. Yellowstone is úgy ítélte meg, hogy a Feels Like I'm in Love a Make Love to Me méltó folytatása lehet. 1979 második felében jelent meg a kislemez, amely legelőször Dél-Afrikában vált slágerré: novemberben bejutott az ottani Top 10-be. Ahogy az az énekesnő korábbi dalaival is történt, éppen csak az angolok nem mutattak különösebb érdeklődést a kiadvány iránt. A következő évben azonban megtört a jég: a kislemezt újra kiadták Angliában, ahol a 61. helyen startolt a slágerlistán. Három héttel később már a Top 10-ben volt, újabb három hét múlva pedig átvette a vezetést. Két hétig állt az élen, több mint egymillió példányban talált gazdára, és az év harmadik legnépszerűbb slágerének bizonyult az Egyesült Királyságban. A nemzetközi siker sem maradt el: hatodik hely Ausztriában és Ausztráliában, ötödik az NSZK-ban, harmadik Hollandiában és Írországban, második pedig Belgiumban. 1981-ben az amerikai Top 10-be is bekerült, ami egy eurodisco felvételtől igazán szép teljesítmény.


A diszkósztár 
A Feels Like I'm in Love kiugró sikere nem ismétlődött meg, amit az énekesnő később a konkurenciával magyarázott: 1980-ban ugyanis üstökösként tűnt fel a szintén skót Sheena Easton, akinek villámkarrierje Kelly szerint sokkal jobban foglalkoztatta a médiát. (Jelen sorok írója minden rosszindulat nélkül jegyzi meg, hogy ez a megkülönböztetett figyelem nem volt alaptalan, Sheena ugyanis kétségtelenül sokoldalúbb tehetségnek bizonyult.) Az 1981-ben megjelent Hot Love már csak a 22. helyig jutott a slágerlistán, és a Loving Just for Fun új változata (az eredeti már 1978-ban megjelent) sem járt sokkal jobban a 21. hellyel. Az 1981 májusában piacra dobott Love Trial még rosszabbul szerepelt, hiszen megállt a toplista 51. helyén. Tina Charles sikereinek kovácsa, Biddu látta el a Don't Stop Your Love produceri teendőit: a felvétel az Egyesült Államokban aratott említésre méltó sikert. 1982-ben véget ért Kelly Marie együttműködése Peter Yellowstone-nal. Az ezt követő évek új felvételei nem keltettek különösebb érdeklődést: csupán az 1984-es Breakout került fel a brit slágerlistára, de a 90. helynél nem jutott tovább. A diszkóklubokban sikert aratott a szintén 1984-es I'm on Fire. Az 1980-as évek közepén Kelly megismerkedett álmai férfijával, akihez feleségül ment. Hat gyermekük született: öt lány és egy fiú. Az anyai örömök ellenére az énekesnő a karrierjére is igyekezett kellő figyelmet fordítani. Ian Levine irányításával készült 1988-as dala, a Stealing My Time esetében azonban plágiumgyanú merült fel: egyes vélemények szerint Eria Fachin egy évvel korábbi Savin' Myself című dance slágerének koppintásáról van szó. Mindazonáltal Marie verziója második lett a dán slágerlistán.


A retrósztár
Tizennyolc évvel a Feels Like I'm in Love LP után, 1999-ben jelent meg az énekesnő ötödik stúdióalbuma, a Disco Queen. Ezen saját nagy slágerei, a Feels Like I'm in Love és a Hot Love új verziója mellett olyan örökzöldeket is elénekelt, mint Ike és Tina Turnertől a River Deep Mountain High, a Love Pains Yvonne Ellimantől, Grace Jonestól az I Need a Man vagy a The Nolans slágere, az I'm in the Mood for Dancin'. 2003-ban a 5000 Volts egykori énekesnőjével, az övéhez hasonló hangi adottságokkal rendelkező Tina Charlesszal társult: Lulu To Sir with Love és Kylie Minogue Your Disco Needs You című slágerét énekelték lemezre. 2005-ben Kelly fellépett az ITV Hit Me, Baby, One More Time című show-jában, ahol a Feels Like I'm in Love mellett Britney Spears Oops!... I Did It Again című slágerét adta elő. A hetente jelentkező műsorban öt-öt egykori sztár énekelte valamelyik régebbi dalát és egy általa választott kortárs slágert. A közönség telefonszavazatai alapján hirdettek győztest, akinek versenydalait kislemezen jelentették meg. Kelly szériájából Chesney Hawkes győzött. (A másik három induló: Nick Van Eede, Sybil és a Cleopatra együttes.) 2012 januárjában került a boltokba Kelly Marie speciális válogatásalbuma, a The Passion Years. Ez a kiadvány nem a teljes pályafutásáról ad keresztmetszetet, hanem azok a dance felvételei hallgathatók meg rajta rövidebb és/vagy hosszabb változatban, melyek a Passion Records égisze alatt jelentek meg az 1980-as években. 


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1976: Who's That Lady with My Man / Goodbye Night 
* 1976: Help Me / Goodbye Venice Goodbye 
* 1976: All We Need Is Love / Listen to the Children 
* 1977: Run to Me / Listen to the Children 
* 1977: Run to Me / Sing Along Alone 
* 1977: Run to Me (Disco Version) / Run to Me 
* 1978: Loving Just for Fun / Baby Belinda 
* 1978: Make Love to Me / Sentimental Kisses 
* 1979: Hot Love / Take Me to Paradise 
* 1979: Hot Love / Make Love to Me 
* 1979: Hot Love (Extended Version) / Feel's Like I'm In Love (Special American Remix) 
* 1979: Feels Like I'm in Love (Extended Version) / Feels Like I'm in Love / I Can't Get Enough 
* 1979: Feels Like I'm in Love / I Can't Get Enough 
* 1980: Loving Just for Fun / Fill Me with Your Love 
* 1980: Loving Just for Fun (Disco Mix) / Loving Just for Fun / Fill Me with Your Love 
* 1981: Loving Just for Fun (Disco Mix) / Take Me to Paradise 
* 1981: Love Trial / Head for the Stars 
* 1981: Hot Love / Take Me to Paradise (új kiadás) 
* 1981: Feels Like I'm in Love / New York at Night 
* 1981: Don't Stop Your Love (Extended Version) / Make Love to Me 
* 1982: I Feel Love Comin' On / Sometimes Love Is Blind 
* 1982: I Need Your Love / Somebody 
* 1982: I Need Your Love / You Give Me Lovin' 
* 1982: Love's Got a Hold on You / Heartbeat 
* 1982: Don't Take Your Love to Hollywood / New York at Night 
* 1983: Silent Treatment / Up on My Street 
* 1984: Breakout / Breakout (Instrumental) 
* 1984: I'm on Fire / I'm on Fire (Instrumental) 
* 1984: Feels Like I'm in Love / Love's Got a Hold on You 
* 1985: Don't Let the Flame Die Out / Don't Let the Flame Die Out (Instrumental) 
* 1986: Born to be Alive / Are You Ready for Love 
* 1986: Hands Up / Hands Up (Instrumental) 
* 1986: Burning / Burning (Instrumental) (Sapphire featuring Kelly) 
* 1988: Stealing My Time / Stealing My Time (Nightmare Dub Mix) 
* 1988: Stealing My Time / Stealing My Time (7 Inch Radio Version) / Stealing My Time (Nightmare Dub Mix) 
* 1988: Halfway to Paradise 
* 1990: Feels Like I'm in Love (90's PWL Remix) / My Heart Surrenders 
* 1993: Feels Like I'm in Love (U.S. Remix) / Feels Like I'm in Love (90's PWL Remix) / Love's Got a Hold on You 
* 1997: Rescue Me (Radio Edit) / Rescue Me (12" Mix) / Rescue Me (DJ Poco Loco Mix) / S. O. S.
* 1997: Rescue Me (12" Mix) / Rescue Me (DJ Poco Loco Mix) 
* 1997: Feels Like I'm in Love (12" Club Mix) / Feels Like I'm in Love (12" House Mix) / In a Spin 
* 1997: Feels Like I'm in Love '97 (Club Mix) / Feels Like I'm in Love '97 (Radio Edit) / Feels Like I'm in Love '97 (House Mix) / In a Spin 
* 1998: Blanket on the Ground (Pop Mix) / Blanket on the Ground (12" Mix) / Blanket on the Ground (7" Mix) / Blanket on the Ground (Pop Mix Instrumental) 
* 1998: I'm in the Mood for Dancin' (Radio Edit) / I'm in the Mood for Dancin' (12" Extended Mix) / I'm in the Mood for Dancin' (Paco Laco's Bangin' Vocal Mix) / Kelly`s Tune 
* 1998: I'm in the Mood for Dancin' (12" Extended Mix) / I'm in the Mood for Dancin' (Paco Laco's Bangin' Vocal Mix) 
* 1999: Runaway (Extended Vocals Mix) / Runaway (G. T. I. Mix) / Millennium (Extended Vocals Mix) / Millennium (G. T. I. Mix) 
* 1999: Runaway (Radio Edit) / Millenium (Radio Edit) / Runaway (Extended Vocal Mix) / Millenium (Extended Vocal Mix) / Runaway (G.T.I Remix) / Millenium (G.T.I Remix) 
* 1999: I Need a Man (7") / I Need a Man (12") / Feels Like I'm in Love '99 (The Definitive Millennium Mix) / Feels Like I'm in Love '99 (Boyz Own Dub) 
* 2000: River Deep Mountain High (Hot Tracks USA Mix) / River Deep Mountain High (Original 12" Version) / Love Pains (Album Version) 
* 2000: River Deep Mountain High (Untitled Mix 1) / River Deep Mountain High (Untitled Mix 2) / River Deep Mountain High (Untitled Mix 3) (promóciós lemez) 
* 2001: Hot Love 2001
* 2003: To Sir with Love / Your Disco Needs You (Kelly Marie & Tina Charles) 

Albumok 
* 1976: Who's That Lady with My Man 
* 1978: If I Can’t Have You 
* 1979: Do You Like It Like That? 
* 1981: Feels Like I’m in Love 
* 1999: Disco Queen 
* 2003: Applause! 

Válogatások 
* 1992: Feels Like I’m in Love 
* 1995: Kelly Marie 
* 1999: The Best of 1978–1999 
* 2002: The Best of Kelly Marie 
* 2007: The Very Best of Kelly Marie 
* 2007: Ultimate Collection (2 CD) 
* 2007: The Best of 1978–1999 
* 2012: The Passion Years 

VIDEÓK 


Sister Mary (Joe Dolan & Kelly Marie)






Feels Like I'm in Love (másik klip)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.