disco

disco

2012. május 22., kedd

DÉBUT DE SOIRÉE

A Début de Soirée francia duó 1988-ban alakult, ámbár a tagok akkor már négy éve együtt zenéltek más néven. Nuit de folie című bemutatkozó kislemezük kiugró sikert aratott Franciaországban, és számos európai országban is a legnépszerűbb felvételek közé került. Jól fogadta a közönség a következő két kislemezt is, de aztán csökkenni kezdett az érdeklődés a duó iránt. A Début de Soirée az 1990-es évek felében előbb Európában, majd Latin-Amerikában turnézott. 1996-os albumának sikertelensége után évekre eltűnt a közönség szeme elől. Sokan azt hitték, hogy feloszlott, ám erre igazából sohasem került sor. 2004-ben Sacha Goëller ugyan kivált a formációból, társa, William Picard azonban két táncosnővel társulva továbbvitte a Début de Soirée nevet.


TAGOK 
* William Picard (Franciaország, Marseille, 1960. szeptember 1.) 
* Sacha Goëller [Sauveur Jacques Pichot] (Franciaország, Pont-Sainte-Maxence, 1965. június 14.) 

KARRIERTÖRTÉNET 
Őrült éjszaka 
A Début de Soirée duót William Picard – egy Aix-en-Provence-i lemezlovas – és Sacha Goëller – egy marseille-i rádióállomás menedzsere – alapította 1984-ben. Eleinte a Yankee nevet használták, a Début de Soirée (Kora este) nevet csak 1988-ban vették fel. A Yankee 1987-ben Mister DJ címmel adott ki egy kislemezt, de nem aratott vele különösebb sikert. Annál népszerűbb lett viszont a következő évben – immár Début de Soirée néven – a Nuit de folie (Őrült éjszaka), amely 1988 nyarának legnagyobb slágere volt Franciaországban: több mint két hónapig vezette a slágerlistát, 22 hétig szerepelt a Top 10-ben, és 30 hétig a Top 50-ben. Több mint egymillió eladott példányszámának köszönhetően nemcsak platinalemezzé vált, hanem minden idők kereskedelmileg legsikeresebb francia kislemezei közé is bekerült, méghozzá az 57. helyre. A sikerben nagy szerepet játszott a vicces, nem túl bonyolult, mégis hatásos videoklip, noha a két énekes később egyöntetűen arról nyilatkozott, hogy egy ideje már nem szívesen nézik meg újból, mert elavultnak látják. Plágiumvadászok szerint a hangszerelés itt-ott Patty Ryan 1986-os diszkóslágerét, a You’re My Love, You’re My Life-ot idézi. A dolognak viszont az a bökkenője, hogy a Nuit de folie állítólag már 1984-ben megszületett, sőt különösebb visszhang nélkül meg is jelent egy kislemez B oldalán, szóval nem egyértelmű, hogy tényleg plagizálásról van-e szó, és ha mégis, akkor ki másolt kit. (Sajnos a világhálón nem találtam meg az 1984-es verziót, de még csak azt sem, hogy milyen név alatt jelent meg. Az on-line adatbázisok szerint ugyanis a Début de Soirée csak 1988 óta létezik, a Yankee-nek viszont csak a már említett kislemeze jelent meg, melynek B oldala a Mister DJ instrumentális változata.) Egyébiránt sokáig egyik lemezkiadó se mutatott érdeklődést a Nuit de folie új verziója iránt (elvégre az eredeti lényegében már megbukott 1984-ben), amely végül a Sony jóvoltából jelenhetett meg.


A sikerektől az átalakulásig 
Még 1988 végén megjelent a Début de Soirée második kislemeze, a La vie, la nuit. Nyolcszázezer példányban fogyott el, és a francia slágerlista második helyéig jutott. Érdekes stílusváltásként a harmadik kislemez, a Jardins d'enfants egy ballada volt, amelyhez fekete-fehér klipet forgattak. A siker ezúttal se maradt el, még ha kicsit kisebb is volt, mint az első két esetben: 500 ezer eladott példány és ötödik hely a slágerlistán. A duó tíz felvételt tartalmazó debütáló albuma szintén Jardins d'enfants címmel került a boltokba. Erről a Chance című dal is megjelent kislemezen, sőt (újfent fekete-fehér) videoklip is készült hozzá. Fogadtatása arra utalt, hogy a Début de Soirée csillaga hanyatlani kezdett: ebből a kislemezből már csak százezer darab fogyott el, a toplistán pedig megállt a 30. helyen. Az ötödik kislemez, a Belles belles belles – Eddie Hodges 1962-es slágerének feldolgozása, amelyet még ugyanabban az évben Claude François énekelt franciául a saját maga által írt szöveggel – még ennyit sem ért el: a 49. helyre került a slágerlistán. Nem aratott már igazán nagy sikert a második album sem, a Passagers de la nuit. William és Sacha egy merész húzással másik címmel újra forgalomba hozta az albumot: a Tous les paradis egyetlen újdonsága az előző kiadáshoz képest a címadó felvétel, ám sem az új kiadás, sem a kislemezre kimásolt Tous les paradis nem rendezte át a slágerlistákat. 1991-ben a Début de Soirée egy nemzetközi turnét bonyolított le, melynek során eljutott Svájcba, Belgiumba, Új-Kaledóniába, Németországba, Angliába, Libanonba, Mauritiusra és Ausztráliába. 1992-ben és 1993-ban a duó megpróbálta meghódítani Latin-Amerikát: William és Sacha Venezuelában, Kolumbiában és Mexikóban lépett fel, lemezt is adtak ki ezekben az országokban. Franciaországba való hazatérésük után, 1995-ben nagy slágerük, a Nuit de folie új változatával próbálkoztak, amelyet 1996-ban még egy album követett, a Faut pas exagérer. Mivel ez sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a Début de Soirée eltűnt a reflektorfényből. Sokan azt hitték, fel is oszlott, ez azonban nem történt meg. Sacha 2004-ben kivált a duóból, mert egyre kevésbé kötötték le az érdeklődését a fellépések, és már nem volt olyan aktív a színpadon, mint korábban. William azonban két énekesnőt vett maga mellé, és továbbvitte a Début de Soirée nevet. A formációnak új felvétele ugyan nem jelent meg, 2009-ben azonban egy olyan válogatás került forgalomba, amelynek két CD-je és egy DVD-je tökéletes keresztmetszetet adott a Début de Soirée karrierjének legfényesebb éveiről. 


DISZKOGRÁFIA 
Kislemezek, maxik 
* 1988: Nuit de folie / Tout pour la danse
* 1988: Nuit de folie (Crazy Night Remix) / Tout pour la danse / Nuit de folie (Euro Mix) 
* 1988: Nuit de folie (Version Longue) / Tout pour la danse / Nuit de folie / A Capella Chœur / A Capella Rap 
* 1988: Nuit de folie (Crazy Night Remix) / Nuit de folie (French Mix Club) / Nuit de folie (A Capella Choeur) / Nuit de folie (A Capella Voix Rap) 
* 1988: Nuit de folie (Euro Remix) / Tout pour la danse 
* 1988: Nuit de folie / Tout pour la danse / Nuit de folie (Version Longue) 
* 1988: La vie, la nuit / Week-End Dance 
* 1988: La vie, la nuit (Extended Remix) / La vie, la nuit / Week-End Dance 
* 1988: La vie, la nuit (Extended Remix) / La vie, la nuit (French Remix Club) / La vie, la nuit (Version Radio) 
* 1989: Jardins d'enfants / Crocodiles Cauchemar 
* 1989: Jardins d'enfants (Remix) / Voix couplet (A. Capella ) / Voix refrain (A. Capella ) / Voix pont (A. Capella ) / Jardins d'enfants ( Version 45 Tours) / Crocodiles Cauchemar 
* 1989: Jardins d'enfants (Version 45 T) / Jardins d'enfants (Remix) / Crocodiles Cauchemar 
* 1989: Chance / Début De Soir'Rock 
* 1989: Chance (Club Mix) / Chance (Version 45T) / Début de Soir' Rock 
* 1989: Chance (Version Single) / Chance (Club Mix) 
* 1990: Belles belles belles / Refrain d'enfer 
* 1990: Belles belles belles (Remix Club) / Refrain d'enfer (Remix Club) 
* 1991: De révolutions en satisfactions / Si l’on danse 
* 1991: Tous les paradis / Tous les paradis (Instrumental) / Forêt d'Amazonie 
* 1995: Nuit de folie (Dance Club Remix) / Nuit de folie (Remix Edit Radio) / Nuit de folie (Hard Version) / Nuit de folie (Space Version) 
* 1996: Anges Gardiens (Dj'S Mix) / Anges Gardiens (Dj'S Mix Dub) / Anges Gardiens (Orient Mix) / Anges Gardiens (Spagnolo Mix) 
* 1999: Nuit de folie (Edit Radio 2000) / Nuit de folie (Version Karaoke) 


Albumok 
* 1989: Jardins d’enfants
* 1991: Passagers de la nuit 
* 1991: Tous les paradis (a Passagers de la nuit új kiadása) 
* 1996: Faut pas exagérer 

Válogatások 
* 1996: Best of 
* 1996: The Very Best of 
* 1999: Collection légende 
* 2009: Best of De Folie (2 CD + DVD) 
* 2011: Référence 80 

VIDEÓK






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.