disco

disco

2012. március 22., csütörtök

MEL AND KIM

A Mel and Kim angol duó 1986-ban vált ismertté a Showing Out (Get Fresh at the Weekend) című dallal. Ezt követő kislemezei közül sláger lett még a Respectable, a That’s the Way It Is és az F. L. M. is. A duó dalait a korszak legsikeresebb brit szerző-producerei, a Stock–Aitken–Waterman-trió írta. A lányok karrierjének 1988-ban Mel gyógyíthatatlan betegsége vetett véget. Húga halála után Kim szólóban énekelt tovább, de a kezdeti sikereket nem követték újabbak.


TAGOK
* Melanie Susan Appleby (London, 1966. július 11. – London, 1990. január 18.)
* Kim Appleby (London, 1961. augusztus 28.)

KARRIERTÖRTÉNET
A sikerek
Az Appleby nővérek életéről kevés információ található a világhálón. Édesapjuk jamaicai, édesanyjuk brit nemzetiségű. A család szegénységben élt, a szülők 1976-ban elváltak. Kim korán, 1979-ben anya lett. Később úgy vélte, a korai anyaság segítette őt abban, hogy valóban felnőtté, és ezáltal jobb emberré váljon. Lánya apját 15 évesen ismerte meg, hat évig voltak együtt. Szakításuk után is kapcsolatban maradtak, mert Kim fontosnak tartotta, hogy lánya találkozhasson az apjával. Az öt évvel fiatalabb Mel először modellként kapott munkát. Énekesnői sikerei csúcspontján, 1987-ben aktokat is vállalt.  Melre és Kimre az 1980-as évek közepén egy londoni diszkóban figyelt fel a Supreme Records egyik tehetségkutatója. A lemezcég a Stock–Aitken–Waterman-trió érdekeltségébe tartozott. A lányok első demója a Mary Jane Girls Wild And Crazy Love című dalának feldolgozása volt, amely azonban nem jelent meg. Producereikkel egyetértésben a System című dalt szánták debütáló kislemezük A oldalára, a Showing Out (Get Fresh at the Weekend) című szerzeményt pedig a B oldalra.


A Systemmel azonban sem a lányok, sem a producerek nem voltak tökéletesen elégedettek, ezért megcserélték a két felvétel sorrendjét. Az A oldalon hallható Showing Out (Get Fresh at the Weekend) 1986-ban elsöprő sikert aratott világszerte: a brit slágerlistán a harmadik helyig jutott, listavezető volt azonban Hollandiában, az NSZK-ban és Svájcban, valamint az amerikai Billboard Hot Dance Club Play rangsorában is az élre került. A Mel and Kim következő kislemeze, a Respectable még kedvezőbb fogadtatásban részesült, hiszen nemcsak azokban az országokban vált listavezetővé, ahol a Showing Out (Get Fresh at the Weekend), hanem Angliában, Ausztráliában és Új-Zélandon is. A nemzetközi sikernek köszönhetően a Respectable volt az 1987-es esztendő egyik legnépszerűbb európai slágere. A sikerekben fontos szerep jutott Mel és Kim jellegzetes öltözködésének, amely a nagyvárosi stílust ötvözte a legmodernebb divatirányzatokkal. Életfilozófiájukat első és egyetlen albumuk címe foglalta össze: F. L. M., vagyis Fun, Love, Money (Móka, Szerelem, Pénz). A kilenc felvételt tartalmazó albumról a címadó dal szintén slágernek bizonyult. A jó ég tudja, miért, de a Feel a Whole Lot Better az amerikai, a kanadai és a japán kiadáson Whatever It Is címmel szerepel. Az LP-kiadáson a B oldal nyitányaként hallható I'm the One Who Really Loves You eredetijét egy évvel korábban Austin Howard énekelte lemezre, szintén a Stock–Aitken–Waterman-trió irányításával.


Mel betegsége
1987 júniusában a lányok Japánban turnéztak. Mel visszatérő gerincfájdalmakra panaszkodott, amelyek hónapok óta gyötörték. Hazatérésük után az orvosok rákot diagnosztizáltak nála, amely a gerincét támadta meg. Melt 18 éves korában már kezelték májrákkal, és azt a betegséget sikerült legyőznie. A gerincét megtámadó daganat azonban rosszindulatúnak bizonyult. A kezelés időtartamára a testvérek szinte teljesen visszavonultak a nyilvánosságtól. Félbehagyták második albumuk felvételi munkálatait, sőt az F. L. M. videoklipjét is a montreux-i dalfesztiválon való fellépésük anyagából állították össze. A kíváncsi bulvármédia elől a menedzsment sokáig eltitkolta Mel betegségének komolyságát, és azt állították, hogy az énekesnőt csupán hátfájdalmak kínozzák. 1988 februárjában a második album előhírnökeként megjelent a duó új kislemeze, a That’s the Way It Is. Melt előtte saját kérésére a kórházból szállították a stúdióba, hogy felénekelje a dalt. Mindazonáltal arra már nem volt képes, hogy tovább dolgozzon a tervezett albumon. 1988 áprilisában Kimmel együtt megjelent a Wogan című beszélgetős tévéműsorban, amely a rákbetegséggel foglalkozott. Ezt követően nem vállalt több nyilvános szereplést. Immunrendszere a kemoterápia miatt legyengült, már egy egyszerű megfázásból sem tudott felépülni. A betegség tüdőgyulladássá súlyosbodott, és Mel 1990. január 18-án elhunyt.


Kim szólókarrierje
Kim végig testvére mellett volt, lényegében ápolónői feladatokat látott el. Mel halála után visszatért a könnyűzene világába, immár a Stock–Aitken–Waterman trió pártfogása nélkül. Szólókarrierjében barátja, a Bros együttes volt basszusgitárosa, Craig Logan támogatta. Kim első albumán több olyan dal is szerepel, amelyeket még Mellel együtt írt a tervezett második közös albumukra. A Kim Appleby első slágere, a Don’t Worry azonban egy vadonatúj dal volt, amely az újrakezdés optimizmusát tükrözi. Fogadtatása okot is adott az optimizmusra, hiszen második lett az angol slágerlistán; Írországban, az NSZK-ban, Hollandiában, Ausztriában és Svájcban pedig bejutott a Top 10-be. Az 1991 februárjában kiadott újabb kislemez, a G. L. A. D. (Good Love And Devotion) szintén sikert aratott, noha a különböző slágerlistákon már nem jutott olyan pozíciókba, mint az elődje. Az albumról még két dal jelent meg kislemezen, ám ezek már csak a slágerlista középmezőnyében szerepeltek. Az énekesnő második albuma, a Breakaway lényegében megbukott; igaz, eleve korlátozott példányszámban került forgalomba. A Stock–Aitken–Waterman trió által írt szerzemény, a Free Spirit sem lett sláger. Kim az 1990-es évek második felétől kezdve keveset hallat magáról. Időnként koncerteket ad, lemezfelvételeket azonban inkább csak vendégelőadóként készít: például Tonka 2004-es albumán két dalt (Believe, Follow You) is énekel. 2007-ben letölthető formában tették közzé a High című új felvételét. 


MEL AND KIM-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1986: Showing Out (Get Fresh at the Weekend) / System (House Mix)
* 1987: Respectable (Club Mix) / Respectable (7" Version) / Respectable (Extra Beats Version)
* 1987: F. L. M. / F. L. M. (Club Mix) / F. L. M. (Dub Mix)
* 1987: I'm the One Who Really Loves You (Stardom Groove Club Mix) / I'm the One Who Really Loves You (Groove Dub) / I'm the One Who Really Loves You (Pop Radio Mix) / I'm the One Who Really Loves You (Kick N Live) / I'm the One Who Really Loves You (Done Properly Dub)
* 1987: Respectable / From a Whisper to a Scream / Showing Out / Who's Gonna Catch You
* 1987: More Than Words Can Say (promóciós lemez)
* 1988: That’s the Way It Is (12" Mix) / I'm the One Who Really Loves You (U.S. Remix) / You Changed My Life
* 1989: Showing Out (Get Fresh at the Weekend) / Respectable (Club Mix)
* 1990: Megamix: Ninety!
* 2005: Respectable (Club Mix) / Respectable (The Tabloid Mix) / Respectable (Extra Beats Version)
* 2005: F. L. M. (Two Grooves Under One Nation Remix) / F. L. M. (Auto Mix) / F. L. M. (Extended Version)
* 2005: I'm the One Who Really Loves You (Kick' N Live Mix) / F. L. M. (Club Mix) / System (House Mix)
* 2005: That’s the Way It Is (Extended Version) / That’s the Way It Is (Acid House Mix) / That’s the Way It Is (House Remix)
* 2008: Get Fresh (Main Mix) / Get Fresh (Nicole's Dub) / Get Fresh (Mark Trophy 'Weekend Knees Up' Mix) / Get Fresh (Mark Trophy 'Monday Blues' Dub) (Nicole Moudaber vs. Mel & Kim) (4 db Mp3 file)


Albumok, válogatások
* 1987: F. L. M.
* 1989: Something Special (válogatás)
* 1996: The Best of Mel & Kim (válogatás)
* 2001: That's the Way It Is: The Best of Mel & Kim (válogatás)
* 2002: F. L. M. (válogatás) 


KIM APPLEBY-DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1990: Don't Worry / Don't Worry (The Phil Chill Mix) / Don't Worry (The Stressed Out Mix)
* 1990: Mama / Don’t Worry
* 1991: G. L. A. D. (7" Remix) / G. L. A. D. (Harding/Curnow Remix) / G. L. A. D. (Pete Schwier Remix)
* 1991: G. L. A. D. (The Stressed Out Remix) / G. L. A. D. (The Stressed Out Remix Instrumental) / G. L. A. D. (Album Version)
* 1991: If You Cared (7" Mix) / If You Cared (12" Ben Chapman Mix) / If You Cared (12" Remix)
* 1993: Breakaway (7-féle mix)
* 1993: Light of the World (Phil Kelsey Remix) / Light of the World (Extended Mix) / Light of the World (Chaps Remix)
* 1994: Don’t Worry – ’94 Remix (promóciós lemez)
* 1994: Free Spirit (5-féle mix)
* 2004: Believe (Whiteman feat. Kim Appleby) (promóciós lemez Németországban)
* 2007: High (letölthető dal)

Albumok
* 1990: Kim Appleby
* 1993: Breakaway
* 1993: Breakaway – Extended Mixes (a sorlemez dalai hosszabb változatokban) 

MEL AND KIM-VIDEÓK




Respectable (másik klip)


F. L. M. (másik klip)


KIM APPLEBY-VIDEÓK







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.