disco

disco

2012. március 14., szerda

HAYSI FANTAYZEE

A Haysi Fantayzee angol együttes 1981 és 1983 között létezett. Kislemezen megjelent slágerei: Holy Joe; John Wayne Is Big Leggy; Shiny Shiny; Sister Friction. Mindössze egy nagylemeze jelent meg, a Battle Hymns for Children Singing.


TAGOK
* Jeremy Healy (Egyesült Királyság, Dél-London, Woolwich, 1962. január 18.)
* Kate Garner (Egyesült Királyság, Lancashire, Wigan, 1954. július 9. Bizonyos források szerint 1953-ban született.)
* Paul Caplin (Egyesült Királyság, London, 1954. december 31.)

KARRIERTÖRTÉNET
A Haysi Fantayzee 1981-ben alakult. Kate Garner énekesnő és akkori barátja, Paul Caplin szövegíró-producer eredetileg közösen akartak fellépni, amikor találkoztak a 19 esztendős Jeremy Healyvel, akinek Jeremiah volt a beceneve. Garner és Caplin úgy döntöttek, hogy inkább a csinos Kate és az érdekes megjelenésű Jeremy legyen a Haysi Fantayzee arca, Paul pedig maradjon a háttérben. Mivel az új együttes a videokorszak beköszöntével jelentkezett a popzenében, ezért sikereiben természetesen jelentős szerep jutott a videoklipeknek. Olyannyira, hogy a bevált gyakorlattal ellentétben a tagok nem egy demóval, hanem egy videoklippel házaltak a lemezcégeknél, és igen hamar szerződést is kaptak. Az 1980-as évek elejének számos új popsztárjához (például Toto Coelo, Bow Wow Wow, Bananarama stb.) hasonlóan Kate és Jeremy is csak külsejükben voltak új hullámosak, zenéjük inkább a pop műfajt képviselte. Imázsukat (rasztafrizura, smink, öltözék) Kate találta ki, méghozzá úgy, hogy Jeremy olyan legyen, mintha az ő (torz) tükörképe volna.


A Haysi Fantayzee felvételeit a fülbemászó dallamok és a provokatív, (fekete) humorral átszőtt szövegek jellemezték. A John Wayne Is Big Leggy című slágerben az előadók a westernfilmek legendás színészét, John Wayne-t figurázták ki, aki a szöveg szerint még akkor sem csatolta le oldaláról a pisztolytáskát, amikor egy bennszülött nővel szerelmeskedett. Az 1982-ben megjelent kislemez nagy sikert aratott Európában, akárcsak a következő évben kiadott Shiny Shiny, amely egy vidám dal az apokalipszisről. 1983-ban került az üzletekbe a Haysi Fantayzee első és egyetlen albuma, a Battle Hymns for Children Singing. Jeremy azt állította, hogy a címet akkor improvizálta, amikor egy sajtótájékoztatón az újságírók debütáló albumuk címéről faggatták őket. A nagylemezen természetesen helyet kaptak az addig megjelent dalok is, az újak közül pedig a Sister Friction került kislemezre. Noha az együttes szekere ekkor indult be igazán, a Haysi Fantayzee mégis rövidesen feloszlott. Kate Garner ezt később azzal magyarázta, hogy túl korán, túl gyorsan jött a siker, hiszen mindjárt első kislemezükkel, a Holy Joe-val bekerültek a Top 10-be.


Külön utakon
A feloszlás után Kate szólóban próbálkozott, Love Me Like a Rocket címmel kislemeze jelent meg. Szerepelt a Eurythmics Who’s That Girl című dalának videoklipjében is. Mivel szólistaként nem lett igazán sikeres, másik pályát választott magának. Los Angelesbe ment, ahol zenészeket és más hírességeket kezdett fényképezni. Sinéad O’Connorról készült fotója rákerült az énekesnő The Lion and the Cobra című 1987-es bemutatkozó albumának borítójára. Néhány híresség, akiket még lefotózott: Björk, Boy George, Milla Jovovich, David Bowie, PJ Harvey, Cristy Turlington, Naomi Campbell, Tyson Beckford, Carmen Kass, Kate Moss. Képeit olyan ismert magazinok közölték, mint a Face, az Elle és a People. Jeremy Healy szintén megpróbált a popszakmában maradni, és csatlakozott a Bonaventura együtteshez, amely azonban nem volt hosszú életű. Ezután reklámzenéket írt a Pepsi és a Kodak cégnek. Később lemezlovas lett, és mixeket készített többek között korábbi iskolatársa, Boy George számára. Caplin a Haysi Fantayzee után a Marilyn nevű énekest menedzselte, aki női neve ellenére fiú volt, külseje és zenéje viszont erősen emlékeztetett a Haysi Fantayzee-re. Az új évezredben Caplin a róla elnevezett Caplin Systems internetes szoftvercéget üzemelteti.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1982: Holy Joe / Okay Big Daddy
* 1982: Holy Joe (remix) / Holy Joe / Okay Big Daddy
* 1982: John Wayne Is Big Leggy / Sabres of Paradise
* 1982: John Wayne Is Big Leggy (Groovy Long Version) / Sabres of Paradise / John Wayne Is Big Leggy
* 1983: Shiny Shiny / Holy Joe
* 1983: Shiny Shiny / Shiny Shiny (Bon Temps)
* 1983: Shiny Shiny (Dance) / Shiny Shiny / Shiny Shiny (Bon Temps)
* 1983: Sister Friction (remix) / Jimmy Jive / Here Comes the Beast
* 1983: In the Mix
* 1983: Chizoola / Here Comes the Beast

Album
* 1983: Battle Hymns for Children Singing

VIDEÓK

Holy Joe  (csak zene!)




Shiny Shiny (másik klip)

Shiny Shiny  (még egy klip)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.