disco

disco

2012. március 16., péntek

BUCKS FIZZ

Az angol Bucks Fizz 1981-ben alakult két női és két férfi énekessel, mindnyájan szőke hajúak. Az együttes még ugyanabban az évben részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet a Making Your Mind Up című dallal meg is nyert. Az 1980-as évek első felében a Bucks Fizz Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb popcsapatának számított, karrierje során több mint tizenötmillió lemezt adott el. Az együttesben az évek folyamán több tagcsere történt. Más egykori sztárelőadókhoz (Middle of the Road, The Rubettes, Boney M., Baccara stb.) hasonlóan az új évezredben a Bucks Fizz is „megkettőzödött”: a hivatalosnak tekintett formációban az eredeti felállásból csupán Bobby G van jelen, míg ironikus módon a „nem hivatalos” konkurens csapatban (The Original Bucks Fizz) viszont az eredeti felállás összes többi tagja részt vesz.


TAGOK
Az eredeti felállás
* Bobby G(ee) [Robert Alan Gubby] (Egyesült Királyság, Epsom, 1953. augusztus 23.) – 1981-től
* Mike Nolan [Michael Nolan] (Írország, Dublin, 1954. december 7.] – 1981–1996
* Cheryl Baker [Rita Maria Crudgington] (Egyesült Királyság, London, 1954. március 8.] – 1981–1993
* Jay Aston (Egyesült Királyság, London, 1961. május 4.] – 1981–1985

Később csatlakoztak
* Shelley Preston –1985–1990
* Heidi Manton – 1994-től
* Amanda Szwarc – 1994–1996
* David Van Day – 1996–1997
* Karen Logan – 1996
* Louise Hart – 1996–2002
* Graham Crisp – 1997–2002
* Nikki Winter – 2003
* Wayne Chinnery – 2003–2006
* Tammy Choat – 2004-től
* Paul Fordham – 2006–2012
* Jenny Phillips – 2006 (a szülési szabadságon lévő Heidi helyett)
* Paul Yates – 2012-től

The Original Bucks Fizz
* Mike Nolan – 2004-től
* Cheryl Baker – 2004-től
* Shelley Preston – 2004–2009
* Jay Aston – 2009-től


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
A négytagú Bucks Fizz együttest két szerző-producer, Nichola Martin és Andy Hill alapította az 1981-es Eurovíziós Dalfesztivál brit selejtezőjére, az A Song of Europe-ra, amelyre a Making Your Mind Up című szerzeménnyel neveztek. Elsőként Martin egyik ismerőse, Mike Nolan csatlakozott az új formációhoz. A szerzők vele együtt vették fel a dal demóját, és juttatták el azt az A Song of Europe illetékeseihez. A nevezéshez persze értelemszerűen név is kellett: ezt Martin a kedvenc italától, a Buck's Fizz koktéltól kölcsönözte. 1981 januárjában találták meg a második előadót, Cheryl Bakert, aki három évvel korábban a Co-Co együttes tagjaként már részt vett a fesztiválon. A fene se tudja, ez miért jelentett előnyt a casting során, hiszen a Co-Co Anglia addigi legrosszabb eurovíziós eredményét produkálta: tizenegyedik helyezést ért el. Martin még egy énekesnőt és még egy énekest keresett a Bucks Fizzbe: a nyilvános meghallgatást követően Stephen Fletchert és Jay Astont választotta. A szerzőnő eredetileg ugyan trióként képzelte el az új együttest – Jay csak tartalék lett volna, ha Cheryllel történne valami –, de végül úgy döntött, hogy megtartja mindkét énekesnőt, mert vokáljuk jól kiegészíti egymást. Még el sem kezdődött a komoly felkészülés, de Fletcher máris távozott, mert szerződést kapott egy színpadi musicalbe. (1982-ben a Bardo duó tagjaként vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon.) Utódját Robert Alan Gubby (Bobby G) személyében találták meg. A végső felállás – két nő, két férfi – és a zenei hangzás a svéd ABBA-t idézte. Martinnal egyetértésben a Bucks Fizz menedzselését Jill Shirley vállalta.


A győzelem
Az 1981. március 11-én lezajlott brit selejtezőn nyolc előadó vett részt. Ironikus módon közöttük volt Martin és Hill is a Gem együttes tagjaiként, ugyanis a Making Your Mind Up mellett a Have You Ever Been in Love című szerzeményükkel is neveztek. A versenyt a Bucks Fizz fölényesen nyerte 97 ponttal (a Gem negyedik helyezett lett), ezért Nagy-Britannia képviseletében Bobby, Cheryl, Mike és Jay utazott Dublinba, az Eurovíziós Dalfesztiválra, hogy ott is előadják versenydalukat. Húsz ország vett részt az 1981. április 4-én megrendezett nemzetközi döntőn, a Royal Dublin Society Simmonscourt Pavilion színpadán. A Bucks Fizz tizennegyedikként lépett fel. Nagy sikert aratott, részben azért, mert a műsorszám közben a két férfi énekes – a show részeként – „váratlanul” letépte a lányok szoknyáját. A tagadhatatlanul eredeti ötlet a Hot Gossip együttes volt koreográfusától, Chrissie Wickhamtől származott, később azonban Nichola Martin, Jay Aston és Cheryl Baker is magáénak tulajdonította ezt a koreográfiát. (Nem tudom, a Bucks Fizz vajon akkor is győzött volna-e, ha az énekesnők viszonzásul letépik a nadrágot a fiúkról.) A verseny egyébként rendkívül szoros volt, a szavazás különböző szakaszaiban összesen öt ország állt nyerésre, és annyira az utolsó pillanatban dőlt el minden, hogy az utolsó előttiként szavazó ország pontszámainak összesítésekor még holtverseny volt Anglia, az NSZK és Svájc között. Végül a Making Your Mind Up mindössze 4 ponttal előzte meg az NSZK versenydalát (Lena Valaitis: Johnny Blue), ugyanakkor a fesztivál egyetlen olyan versenyszáma volt, amely mindegyik országtól kapott pontot. A dal néhány héten belül nagy slágerré vált Európa-szerte, összesen kilenc országban vezette a slágerlistát, és négymillió példányban fogyott el kislemezen.


A fesztiválgyőzelem után
Az eurovíziós sikert gyorsan követte két újabb kislemez, a Piece of the Action és a One of Those Nights, amelyek bekerültek a brit Top 20-ba. 1981 novemberében a Bucks Fizz újabb versenyen vett részt, a tokiói Yamaha Dalfesztiválon, amely tulajdonképpen az Eurovíziós Dalfesztivál ázsiai megfelelője. Az Another Night című számot adta elő, amelyért a legjobb dalnak járó díjat kapta. Ugyanabban a hónapban jelent meg Angliában a The Land of Make Believe című Bucks Fizz-kislemez, amely éppúgy a brit sikerlista élére került, mint a következő, a My Camera Never Lies. A Bucks Fizz volt az 1980-as években az első olyan brit előadó, amely kevesebb mint egy év alatt három listavezető slágert produkált. A csapat 1982-ben folytatta az előző évben megkezdett nagyszabású turnéját, májusban pedig megjelent második nagylemeze, az Are You Ready. Ez az LP Angliában még sikeresebbnek bizonyult, mint a debütáló album – amely néhány héttel az eurovíziós győzelem után került a boltokba –, ugyanis az Are You Ready rövid időn belül aranylemez lett. Az album legnagyobb slágere a Now Those Days Are Gone című ballada volt, de kislemezre másolták ki az If You Can't Stand the Heat, a Run for Your Life és a When We Were Young című felvételeket is. 1983-ban a rajongók a Hand Cut című Bucks Fizz-albumot vehették a kezükbe, amely az együttes legkiforrottabb nagylemezének számít. Ugyanabban az évben válogatás jelent meg a csapat legnépszerűbb slágereiből is. Az albumra két új szerzemény is felkerült, a London Town és a Rules of the Game. Természetesen ebből a kiadványból is aranylemez lett.


A baleset
1984-ben folytatódott a Bucks Fizz diadalmenete, például a The Romantics együttes aktuális slágere, a Talking in Your Sleep feldolgozásával. A negyedik nagylemez, az I Hear Talk lelkes kritikákat kapott, a címadó dal pedig mind Angliában, mind az Egyesült Államokban slágerré vált. A Bucks Fizz egy újabb turnéra indult, amely az esztendő végén kis híján tragédiával végződött: a december 12-én Newcastle-ben tartott koncertet követően a turnébusz karambolozott, és mind a négy énekes súlyos sérüléseket szenvedett. Mike Nolan járt a legrosszabbul, róla még az a hír is elterjedt, hogy a műtőasztalon meghalt. Súlyos fejsérülései miatt három napig kómában volt, állapotát az orvosok válságosnak mondták. Felépülése hosszú hónapokat vett igénybe, de egészségét soha többé nem nyerte vissza maradéktalanul: időről időre epilepszia és rövid távú memóriazavarok jelentkeznek nála, és mindkét szemére 50%-ban elveszítette a látását. A balesetet követően Nolan és Baker alapítványt hoztak létre a fejsérüléses balesetet szenvedettek támogatására. A karambol 25. évfordulóján, 2009. december 12-én a The Original Bucks Fizz három tagja újra Newcastle-ben adott koncertet, és a BBC stábjával együtt a baleset helyszínét is felkeresték. Szerencsére a történelem ezúttal nem ismételte önmagát, és nem történt újabb karambol az előadókkal.


Tagcserék
1985 júniusában Jay Aston váratlanul bejelentette, hogy kiválik az együttesből. Távozása nem minden botrány nélkül ment végbe. Az énekesnő ugyanis a nyilvánosság elé tárta a zenekaron belüli ellentéteket, és azt állította, hogy a reklám ellenére soha nem voltak jó barátok. Kiderült az is, hogy viszonyt folytatott Andy Hill-lel, a Bucks Fizzt alapító Nichola Martin férjével. A menedzsment beperelte Astont, nem is annyira az indiszkréció és főleg nem a titkos viszony miatt, hanem azért, mert az énekesnő egy érvényes szerződést rúgott fel hirtelen távozásával. Jay pótlására széles körű meghallgatást hirdettek, amelyen több mint 800-an vettek részt: a vetélkedésből Shelley Preston került ki győztesen. A Bucks Fizz már az új énekesnővel reklámozta a You and Your Heart so Blue című új kislemezét, noha a dal vokálját még Jay énekelte, a videoklipben viszont sem ő, sem Preston nem szerepelt. 1986-ban a New Beginning – címének megfelelően – valóban új kezdetet jelentett az együttesnek, hiszen a kislemez bekerült a Top 10-be. Az előadók a Polydor céghez szerződtek, hogy ott jelenjen meg újabb albumuk, a Writing on the Wall, ám az arról kimásolt kislemezek egyike sem vált igazán nagy slágerré. 1988-ban jelent meg utolsó kislemezük, a Heart of Stone, amely viszont csak két évvel később lett sláger Cher előadásában. 1989 végén, közel ötévnyi közös munka után Shelley is bejelentette, hogy távozik a Bucks Fizzből. Helyére ezúttal nem kerestek senkit, Bobby, Mike és Cheryl néhány évig trióban lépett fel. 1993-ban Cheryl is távozott, mivel egyrészt családi életére, másrészt tévés karrierjére szeretett volna koncentrálni. Az együtteshez ekkor csatlakozott Heidi Manton és Amanda Szwarc. Heidi és Bobby között szerelem szövődött, és a két fiatal énekes összeházasodott. 1996-ban újabb tagcserékre került sor: távozott Amanda és Mike. Mike kilépésével Bobby egyedül maradt a Bucks Fizzben az alapító tagok közül. A távozók helyére Karen Logan és a Dollar duó egyik tagja, David Van Day érkezett.


A két Bucks Fizz
Az új felállás nem bizonyult tartósnak: Karen még ugyanabban az esztendőben kilépett, David pedig a következő évben követte. A fiatalember Mike Nolannel szövetkezett, hogy két énekesnővel társulva kihasználják a Bucks Fizz név ismertségét. A Bobby-féle Bucks Fizz-zel való keveredés elkerülésére Nolan és Van Day formációja a Bucks Fizz starring Mike Nolan nevet viselte. Két kislemezt és egy válogatásalbumot adtak ki. Az utóbbin a híres Bucks Fizz-slágerek szerepeltek új változatban. Nolan 2001-ben ezt a csapatot is otthagyta, ezután Van Day Bucks Fizz néven turnézott tovább. A név jogtulajdonosa azonban akkor már Heidi Manton volt, aki férjével, Bobbyval közösen lépett fel, szintén Bucks Fizz néven. Bobby pert kezdeményezett Van Day ellen a névhasználati jog miatt, ám nem járt sok sikerrel. Miután a két frontember közötti vita már egy BBC-dokumentumfilm számára is témát jelentett (Trouble at the Top), végül peren kívüli megegyezés született: Van Day beleegyezett abba, hogy a továbbiakban David Van Day’s Bucks Fizz’s Show néven lépjen fel az együttesével. Mindazonáltal formációja nem sokkal később megszűnt, és David visszatért a Dollar együttesbe.


2004-ben a BMG Records CD-n jelentette meg az eredeti Bucks Fizz összes albumát. A kiadványok újra felkeltették az érdeklődést az együttes iránt, ráadásul a következő évben a BBC-nézők a Bucks Fizz híres fellépését nevezték meg az Eurovíziós Dalfesztivál legemlékezetesebb show-jaként. A nosztalgiahullámot kihasználva két alapító tag, Cheryl és Mike – Shelley-vel társulva – fellépéseket vállalt. Mivel nem használhatták a Bucks Fizz nevet, a The Original Bucks Fizz mellett döntöttek. Ez ugyan nem teljesen fedte a valóságot, hiszen Shelley nem volt az eredeti felállás tagja, mindazonáltal így is „eredetibbek” voltak, mint a hivatalos Bucks Fizz, amelyben csak Bobby G képviselte az alapító tagokat. Ráadásul 2009-ben Shelley helyére visszatért a harmadik alapító tag, Jay Aston is, vagyis a The Original Bucks Fizz edlnevezés immár megfelelt az igazságnak. Mondani sem kell, hogy Bobby G nem nézte jó szemmel a konkurenciát, és keresetet nyújtott be a bíróságon a névhasználat miatt. A jog útvesztőinek furcsaságát bizonyítja, hogy amíg a bíróság évekkel korábban jogosnak ítélte a névhasználatot Van Day formációja esetében – noha Van Day sohasem volt a Bucks Fizz alapító tagja –, addig a három alapító tagból álló The Original Bucks Fizz esetében Bobby G javára döntött. Mike, Jay és Cheryl fellebbezést nyújtottak be az ítélet ellen.


DISZKOGRÁFIA
(A zárójelben az egyes országok slágerlistáin elért legmagasabb helyezések szerepelnek. Rövidítések: UK = Egyesült Királyság, D = NSZK, NL = Hollandia, SWI = Svájc, AUT = Ausztria, NOR = Norvégia, SWE = Svédország, AUS = Ausztrália, LUX = Luxemburg)

Kislemezek, maxik
* 1981: Making Your Mind Up / Don't Stop (UK #1, D #5, NL #1, SWI #3, AUT #1, NOR #2, SWE #2, AUS #6)
* 1981: Making Your Mind Up (Stereo) / Making Your Mind Up (mono) (promóciós lemez)
* 1981: Piece of the Action / Took It to the Limit (UK #12, D #35, AUS #26)
* 1981: One of Those Nights / Always Thinking of You (UK #20)
* 1981: It's Got To Be Love / Shine On
* 1981: Another Night / Took It to the Limit
* 1981: The Land of Make Believe / Now You're Gone (UK #1, D #3, NL #1, AUT #7, AUS #14)
* 1981: The Land of Make Believe / Midnight Reservation / Now You're Gone
* 1982: My Camera Never Lies / What Am I Gonna Do (UK #1, D #31, NL #30, AUS #63)
* 1982: Now Those Days Are Gone / Takin' Me Higher (UK #8)
* 1982: The Land of Make Believe / Now Those Days Are Gone
* 1982: Are You Ready / Now Those Days Are Gone
* 1982: Easy Love / Takin'Me Higher
* 1982: If You Can't Stand the Heat / Stepping Out (UK #10, D #75)
* 1983: Run for Your Life / Shot Me through the Heart (UK #14)
* 1983: When We Were Young / Where the Ending Starts (UK #10, D #52, NL #14, LUX #8, AUT #20)
* 1983: When We Were Young (Extended Club Version) / When the Love Has Gone / Where the Ending Starts
* 1983: London Town / Identity (UK #34, D #64)
* 1983: London Town (Extended Club Mix) / Identity / Love Dies Hard
* 1983: Rules of the Game / When We Were at War (UK #57)
* 1984: Talking in Your Sleep / Don't Think You're Fooling Me (UK #15, LUX #14)
* 1984: Talking in Your Sleep (Extended Version) / Don't Think You're Fooling Me / 20th Century Hero (Live) / Don't Pay the Ferryman (Live)
* 1984: Golden Days / Where Do I Go Now (UK #42)
* 1984: Golden Days / Where Do I Go Now / Rock Medley
* 1984: Golden Days / One Touch Too Much / Where Do I Go Now
* 1984: I Hear Talk / Pulling Me Under (UK #34, LUX #25)
* 1984: I Hear Talk / Pulling Me Under / Invisible
* 1985: You and Your Heart so Blue (UK #43, LUX #40)
* 1985: Magical / Oh Suzanne (UK #57)
* 1985: Magical / Oh Suzanne / You and Your Heart So Blue (Remix)
* 1985: You and Your Heart So Blue / Now Those Days Are Gone
* 1985: You and Your Heart So Blue / Now Those Days Are Gone / Evil Man
* 1986: New Beginning (Mamba Seyra) / In Your Eyes (UK #8, NL #32, LUX #5)
* 1986: New Beginning (Mamba Seyra) (Ian Levine Remix) / New Beginning (Mamba Seyra) (Ian Levine Remix – Dub Version) / New Beginning (Mamba Seyra)
* 1986: New Beginning (Mamba Seyra) (Extended Version) / In Your Eyes / I Need Your Love
* 1986: New Beginning (Mamba Seyra) (Ian Levine Remix) / New Beginning (Mamba Seyra) (Ian Levine Dub Mix)
* 1986: Love the One You're With (Extended Version) / I Hear Talk (Remixed Extended Version) / Too Hard
* 1986: Love the One You're With / Too Hard (UK #47)
* 1986: Keep Each Other Warm / Give a Little Love (UK #45)
* 1986: The Land of Make Believe / Making Your Mind Up
* 1988: Heart of Stone / Here's Looking at You (UK #50)
* 1989: You Love, Love / 20th Century Hero
* 1998: Making Your Mind Up '98 (Radio Edit) / Making Your Mind Up '98 (Extended Vocal Mix) / Making Your Mind Up '98 (Over 18 Speed Mix) / U-Gotta-Vision
* 1998: Making Your Mind Up '98 (Extended Vocal Mix) / Making Your Mind Up '98 (Over 18 Speed Mix) / U-Gotta-Vision


Albumok
* 1981: Bucks Fizz (UK #14)
* 1982: Are You Ready (UK #10, NL #25)
* 1982: El mundo de illusion
* 1983: Hand Cut (UK #17)
* 1984: I Hear Talk (UK #66)
* 1986: Writing on the Wall (UK #89)
* 1991: Live at Fairfield Halls


Válogatások
* 1983: Greatest Hits – Bucks Fizz (UK #25)
* 1986: New Beginning
* 1988: The Story So Far – The Very Best of Bucks Fizz
* 1992: The Best and The Rest
* 1992: Golden Days
* 1996: The Best of Bucks Fizz
* 1998: Making Your Mind Up: The Very Best of Bucks Fizz
* 1998: The Very Best of Bucks Fizz
* 1999: All the Hits Plus More
* 2003: The Greatest Hits
* 2005: The Ultimate Anthology (2 CD)
* 2006: The Lost Masters: 25th Anniversary Album 1981–2006 (2 CD)
* 2007: The Very Best of Bucks Fizz (CD + DVD) (UK #40)
* 2008: The Lost Masters 2: The Final Cut (2 CD)
* 2009: The Platinum Collection (4 CD)


VHS, DVD
* 1986: Less Bucks More Fizz – Bucks Fizz Greatest Hits
* 1992: The Very Best of Bucks Fizz
* 2007: The Very Best of Bucks Fizz (CD + DVD)
* 2010: The Bucks Fizz Story

VIDEÓK
















     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.