disco

disco

2012. február 14., kedd

LOBO

Lobo (Egyesült Államok, Florida, Tallahassee, 1943. július 31.) amerikai énekes eredeti neve: Roland Kent LaVoie. Zenei karrierje az 1960-as évek elején kezdődött, hosszabb-rövidebb ideig különféle együttesekhez csatlakozott. Az 1970-es évek első felében szólistaként aratta legnagyobb sikereit. A Me and You and a Dog Named Boo és az I'd Love You to Want Me című felvételei a könnyűzene legkedveltebb örökzöldjei közé tartoznak. Az 1980-as évek első felében amerikai népszerűsége fokozatosan csökkent, ezért 1989-től kezdve bő egy évtizeden át ázsiai karrierjére koncentrált, több albuma is megjelent távol-keleti cégek gondozásában. Az új évezredben is aktív, a magyar közönség azonban leginkább klasszikus slágerei miatt emlékszik rá. A hazai közhiedelemmel ellentétben nem azonos azzal a Lobóval (Imrich Lobo), aki 1981-ben a The Caribbean Disco Show című egyveleggel szerepelt a toplistákon, ámbár 20 évvel később, 2001-ben Roland is lemezre énekelte névrokona slágerét. 


KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
Roland Kent LaVoie népes családba született, hat testvére volt. A gyerekeket az édesanya nevelte. A család a floridai Winter Havenben élt. Lobo könnyűzenei karrierje 1961-ben kezdődött, amikor csatlakozott egy helyi zenekarhoz, a The Rumourshoz. Az együttes tagja volt még Gram Parsons gitáros, zongorista, énekes és szövegíró, Jim Stafford, aki számos hangszeren tudott játszani, valamint Jon Corneal dobos. Roland a dél-floridai egyetemen tanult, ahol egy másik együttes, a Sugar Beats tagja lett. A zenészek megismerkedtek Phil Gernhard producerrel, aki kislemezt vett fel velük. Johnny River What Am I Doing Here című dalának Sugar Beats-féle feldolgozása lokális sikernek bizonyult. Ennek ellenére Roland rövidesen egy másik együttesbe igazolt át, és az 1960-as éveket tulajdonképpen ez a vándorélet töltötte ki. Ideig-óráig erősítette többek között a US Male, a The Uglies és a Me and the Other Guys csapatát. Az utóbbi zenekar tagjai közül Billy Aerts lett a legjobb barátja, aki az 1970-es években Lobo kísérőegyüttesében zenélt, 1989-ben pedig elvállalta barátja új albumának produceri teendőit. Persze a régi barátságok és kapcsolatok sem szakadtak meg teljesen, így például 1969-ben Roland ismét Phil Gernharddal dolgozott. A Laurie Records számára vették fel első önálló kislemezét a Happy Days in New York City és a My Friend Is Here című szerzeményekkel. A borítón még az előadó igazi neve olvasható.


A nagy sikerek korszaka
1971-ben Roland – Phil Gernhard javaslatára – felvette az egzotikusan hangzó Lobo művésznevet, amely a spanyol nyelvben „farkas”-t jelent. Gernhard újonnan alakult cége, a Big Tree Records kiadta az első Lobo-kislemezt Me and You and a Dog Named Boo címmel. A romantikus dal lett a Big Tree első sikeres kiadványa, amely az amerikai slágerlistán az ötödik helyig jutott, az Adult Contemporary (felnőtteknek szóló popzene) rangsorában viszont az élre került. A címben szereplő Boo nevű kutya a valóságban Lobo négylábú barátja volt. A Me and You and a Dog Named Boo néhány hónap leforgása alatt aranylemezzé vált, és Európában szintén felkerült a slágerlistákra. 1971-ben megjelent az énekes debütáló albuma, az Introducing Lobo, amelyről másodikként a She Didn't Do Magic című dalt másolták ki kislemezre. Ez már jóval szerényebb sikert aratott, mint az elődje, ahogyan a California Kid and Reemo sem szerepelt túl jól a toplistán. A Big Tree Records rövidesen egyesült a nagy múltú Bell Recordsszal. A fúzió eleinte negatívan érintette Lobo karrierjét, mivel tervezett második albumát, a Close Upot végül nem jelentették meg. 1972-ben egy másik nagylemeze került az üzletbe, az Of a Simple Man. Erről a Don't Expect Me to Be Your Friend című dal bejutott a Top 10-be, a nyolcadik helyre, az Adult Contemporary toplistáján pedig átvette a vezetést.

Az igazán nagy sikert azonban az I'd Love You to Want Me aratta, amely szintén első volt az AC-listán, és második az összesített slágerlistán. Természetesen aranylemez lett belőle, ráadásul nemcsak az Egyesült Államokban, hanem több európai országban is. Az NSZK-ban például szintén vezette a slágerlistát. Angliában 1972-ben ugyan még nem keltett különösebb feltűnést, az 1974-es újrakiadás viszont az ötödik helyig jutott a toplistán. Természetesen számos külföldi előadó is műsorára tűzte a slágert, a legnagyobb sikert a holland Marcel Romanoff 1997-es feldolgozása érte el. A magyar változatot Payer András énekelte. Az 1973-ban kiadott Camulet című Lobo-albumról három dal is bekerült a Top 40-be: It Sure Took a Long, Long Time; How Can I Tell Her, Standing at the End of the Line. 1974-ben Lobo fellépett az egyik legnépszerűbb tévéshow-ban, az American Bandstandben, amelynek 1952-ben sugározták az első adását, és 37 évvel később, 1989-ben az utolsót. 1974-ben került a boltokba a Just a Singer című Lobo-nagylemez is. Ez volt az énekes első olyan albuma, amelyen kizárólag mások szerzeményeit énekelte. Csupán egyetlen dalt másoltak ki róla kislemezre: a Rings az AC-slágerlistán nyolcadik helyezést ért el. 


Sikerek és kudarcok
1975-ben jelent meg Lobo utolsó albuma a Big Treenél, az A Cowboy Afraid of Horses. Erről a Don't Tell Me Goodnight című dal az Adult Contemporary rangsorában a második helyig jutott. A cég egy válogatásalbummal búcsúzott egyik legnagyobb sztárjától. Lobo következő nagylemeze, a Come With Me a Philips emblémájával került forgalomba, kizárólag Európában. Az énekes a következő évben a Curb Recordshoz szerződött. Itt két kislemeze jelent meg számottevő visszhang nélkül. 1979-ben az MCA Records adta ki Lobo új nagylemezét. A Bob Montgomery producerrel való együttműködés gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen az LP-ről kimásolt Where Were You When I Was Falling in Love című dal vezette az AC-toplistát. Ez volt egyébként Lobo utolsó nagy slágere, érdekes módon azonban nem szerepel egyik hivatalos válogatásalbumán sem. Az 1970-es évek végén problémák támadtak az énekes lemezeinek terjesztése körül, hiszen a Curb Records is adott ki 1979-ben Lobo-kislemezeket. A problémát Lobo azzal oldotta meg, hogy 1981-ben Nashville-be költözött, és Lobo Records néven saját kiadót alapított. Az új cég kiadványai közül említést érdemel az I Don't Want to Want You, amelyet Lobo fivére, Roger LaVoie írt, valamint a Come Looking for Me és a Living My Life Without You. Mindhárom dal a Billboard country slágerlistájának középmezőnyében szerepelt. A Bull Smith Can't Dance the Cotton Eye Joe című felvételen közreműködött a Wolfpack együttes. A Lobo Records 1985-ben nevet változtatott, Evergreen Records lett belőle. Az új emblémával megjelent két kislemez, az Am I Going Crazy és a Paint the Town Blue szintén csak kisebb sikert ért el a countrykedvelők körében. 


Ázsiai reneszánsz
Lobo amerikai népszerűsége az 1980-as években egyre csökkent, Ázsiában viszont egyre népszerűbbé vált, főleg 1987-es és 1988-as válogatáslemezeinek köszönhetően. Tíz évvel utolsó stúdióalbuma után, 1989-ben egy újabb albumot adott ki Am I Going Crazy? címmel. A zeneanyagot Tajvanon rögzítették, a produceri teendőket a régi jó barát, Billy Aerts látta el. A szingapúri PonyCanyon Recordsszal kötött megállapodás eredményeként 1994-ben került forgalomba az Asian Moon című következő Lobo-album. Ezen elsősorban az Am I Going Crazy? számos felvételének „újragondolt” változata hallható, valamint néhány új dal. A következő évben kiadott Classic Hits szintén feldolgozásokat tartalmaz: részben Lobo korábbi slágereinek új verzióit, részben általa kedvelt dalok átiratait. Az 1996-os Sometimes című albumon – még mindig a PonyCanyon gondozásában – vadonatúj szerzemények hallhatók. 1997-ben egy másik ázsiai cég, a Springroll Entertainment jelentette meg a sztár You Must Remember This című albumát, amelyen vokális és instrumentális örökzöldek kaptak helyet. 2000-ben Lobo a német Gmbh Entertainmenthez szerződött. Számos új dalt vett fel, köztük két karácsonyi szerzeményt, melyeket Billy Aertsszel közösen írt: az A Big Kid's Christmas és a Late Christmas Eve azóta a különféle karácsonyi válogatások repertoárdarabjainak számítanak. Mivel ázsiai népszerűsége az új évezredben sem csökkent, Lobo 2006-ban Délkelet-Ázsiában turnézott. Az Out of Time című 2008-as kiadványon örökzöldek és vadonatúj dalok egyaránt hallhatók. 


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1969: Happy Days in New York City / My Friend Is Here (Roland Kent LaVoie néven)
* 1971: Me and You and a Dog Named Boo / Walk Away From It All
* 1971: She Didn't Do Magic / I'm the Only One
* 1971: California Kid and Reemo / A Little Different
* 1972: The Albatross / We'll Make It ... I Know We Will
* 1972: A Simple Man / Don't Expect Me to Be Your Friend
* 1972: I'd Love You to Want Me / Am I True to Myself
* 1972: Don't Expect Me to Be Your Friend / A Big Red Kite
* 1973: It Sure Took a Long, Long Time / Running Deer
* 1973: How Can I Tell Her / Hope You're Proud of Me, Girl
* 1973: Rock and Roll Days / How Can I Tell Her
* 1973: There Ain't No Way / Love Me For What I Am
* 1973: Standing At the End of the Line / Stoney
* 1973: Stoney / Try
* 1973: Gypsy and the Midnight Ghost / It Sure Took a Long, Long Time
* 1974: Rings / I'm Only Sleeping
* 1974: Goodbye Is Just Another Word / I'm Only Sleeping
* 1975: Don't Tell Me Goodnight / My Momma Had Soul
* 1975: Would I Still Have You / Morning Sun
* 1975: Something to See Me Through / Universal Soldier
* 1976: At First Sight / Come With Me
* 1976: Me and You and a Dog Named Boo / She Didn't Do Magic
* 1977: It's Everywhere / Someone to Love
* 1978: Afterglow / Our Best Time
* 1978: You Are All I Ever Need / Our Best Time
* 1979: Where Were You When I Was Falling in Love / I Don't Wanna Make Love Anymore
* 1979: Holdin' On for Dear Love / Gus, the Dancing Dog
* 1980: With a Love Like Ours / I Can't Believe You Anymore
* 1981: I Don't Want to Want You / No One Will Ever Know
* 1982: Come Looking for Me / I Don't Want to Want You
* 1982: Living My Life Without You
* 1982: Bull Smith Can't Dance the Cotton Eye Joe (Közreműködik: a Wolfpack együttes) / I Don't Want to Want You
* 1983: I Don't Want to Want You / Long Living Night
* 1985: Am I Going Crazy / I Don't Want to Want You
* 1985: Paint the Town Blue / Angel in Your Arms (Közreműködik: Robin Lee)
* 1988: Me and You and a Dog Named Boo / I'd Love You to Want Me

Albumok
* 1971: Introducing Lobo
* 1972: Of a Simple Man
* 1973: Calumet
* 1974: Just a Singer
* 1975: A Cowboy Afraid of Horses
* 1976: Come With Me
* 1979: Lobo
* 1989: Am I Going Crazy?
* 1994: Asian Moon
* 1995: Classic Hits
* 1996: Sometimes
* 1997: You Must Remember This
* 2005: Introducing Lobo / Of a Simple Man (2 sorlemez egy CD-n)
* 2006: Am I Going Crazy? (CD)
* 2006: Come With Me (CD)
* 2006: That 70's Christmas Album
* 2008: Christmas Songs
* 2008: Out of Time
* 2010: Propinquity

Válogatások
* 1975: The Best of Lobo
* 1980: Lobo Gold
* 1987: The Best of Lobo
* 1988: The Best of Lobo II.
* 1990: Greatest Hits
* 1993: The Best of Lobo
* 1996: The Best of Lobo
* 1996: I'd Love You to Want Me
* 1997: Me & You & A Dog Named Boo & Other Hits
* 2002: Platinum Collection
* 2003: Lobo Best
* 2003: Very Best of Lobo: 1971–1980
* 2004: The Very Best of Lobo
* 2005: Lobo Hits
* 2005: The Classic Gold of Lobo
* 2006: Ultimate Collection
* 2006: Me & You & A Dog Named Boo & Other Hits (Collectables)
* 2007: Greatest Hits
* 2007: The Best of Lobo: The Ultimate Collection
* 2010: The Very Best of Lobo (Special Edition)
* 2010: All Time Greatest Performances
* 2010: Ultimate Collection
* 2011: Love Me for What I Am

VIDEÓK






Rings (csak zene!)




Am I Going Crazy (csak zene!)

A Big Kid's Christmas (csak zene!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.