disco

disco

2011. december 20., kedd

VILLAGE PEOPLE

A Village People az 1970-es évek végének egyik legnépszerűbb amerikai diszkóegyüttese volt, amely az új évezredben is aktív. Az ezredforduló óta a tagok a The Amazing Veepers nevet is használják. A Village People név New York városának Greenwich Village negyedére utal, ahol az 1970-es évek második felében népes homoszexuális közösség élt. Az énekesek jelmezei a leggyakoribb homoszexuális fantáziák figuráit (rendőr, indián, cowboy, építőmunkás, motoros, katona) idézik. A Village People pályafutása évtizedei alatt több mint 85 millió kis- és nagylemezt adott el, és olyan slágereket mondhat magáénak, mint például a Macho Man, a Y. M. C. A., az In the Navy, a Go West és a Can’t Stop the Music.


TAGOK
Az eredeti felállás
* Alexander „Alex” Briley (Egyesült Államok, New York, Harlem, 1947. április 12.) – a katona
* Mark Mussler (Egyesült Államok, Indiana, Muncie, 1954. szeptember 10. – ?, 1987. december 9.) – az építőmunkás (1977)
* Dave Forrest – a cowboy (1977)
* Lee Mouton – a motoros (1977)
* Felipe Ortiz Rose (Egyesült Államok, New York, 1954. január 12.) – az indián
* Victor Willis (Egyesült Államok, Texas, Dallas, 1951. július 1.) – a rendőr
* Peter Whitehead (csak néhány koncerten lépett fel)

A klasszikus felállás
* Victor Willis – a rendőr (1979 végéig volt az együttes tagja. Két évvel később visszatért, és a Fox on the Box című 1982-es LP elkészítésében már részt vett.)
* Felipe Rose – az indián
* Randy Jones (Egyesült Államok, Észak-Karolina, Raleigh, 1952. szeptember 13.) – a cowboy (1977 és 1981 között volt a zenekar tagja.)
* David „Scar” Hodo (Egyesült Államok, Kalifornia, Palo Alto, 1947. július 7.) – az építőmunkás
* Glenn Hughes (Egyesült Államok, New York, 1950. július 18. – Egyesült Államok, New York, 2001. március 4.) – a motoros (Nem azonos a Deep Purple együttes ugyanezt a nevet viselő egykori tagjával.)
* Alex Briley – a katona
Az In the Navy című sláger időszakában Willis és Briley matrózjelmezben léptek fel.

Később csatlakoztak
* Eric Anzalone (Egyesült Államok, Ohio, Dayton, 1965. október 6.) – a motoros (1995-től)
* G. Jeff Olson – a cowboy (1980–1985 és 1991-től)
* Ray Simpson (Egyesült Államok, New York, Bronx, 1954. január 15.) – a rendőr (1980–1982 és 1987-től)
* Miles Jaye Davis (Egyesült Államok, New York, Brooklyn, ?) – a rendőr (1983–1984)
* Ray Stephens (?, 1954. december 14. – ?, 1990. október 4.) – a rendőr (1985)
* Py Douglas – a rendőr (egy 1985-ös promóciós turné alatt Ray Stephenst helyettesítette néhány tévés fellépésen)
* Mark Lee – az építőmunkás (1982–1985)
* Bill Whitfield – az építőmunkás (2002-es, 2003-as és 2012-es koncerteken)
* Alec Timerman – a katona (2001–2003)
* Angel Morales – az indián (2008–2009)
* Richard Montoya – az építőmunkás (néhány 2008-as koncerten)


KARRIERTÖRTÉNET
Út a csúcsra
A Village People megszületése egy francia zeneszerző-producer, Jacques Morali nevéhez fűződik. Morali komponált néhány dalt, melyekhez énekesre volt szüksége. Egy stúdióban hallotta meg Victor Willist, aki éppen háttérvokált énekelt. Az első adandó alkalommal meghívta őt, hogy vegyen részt tervezett albuma, a Village People elkészítésében. Willis elfogadta a felkérést. Az 1977-ben megjelent, mindössze négy dalt tartalmazó LP nagy sikert aratott. Ezen a lemezen hallható a Village People első nagy ságere, a San Francisco (You’ve Got Me). (San Francisco az amerikai homoszexuálisok egyik fellegvára.) A sikernek köszönhetően Morali és üzlettársa, Henri Belolo elhatározták, hogy együttest toboroznak Willis köré, hogy az újabb dalokat látványos színpadi show kíséretében, élőben adják elő. Hirdetést adtak fel egy szakfolyóiratban, hogy macho külsejű, bajszos férfiakat keresnek. A kiválasztott jelentkezők közül Glenn Hughes korábban vámos volt, Randy Jones és David Hodo pedig énekes-táncos színészek. Alex Briley Victor Willis jó barátja volt. Felipe Rose-ra Morali figyelt fel Greenwich Village utcáin. Noha Belolo és Morali franciák voltak, a Village People dalai angol nyelven íródtak. Az első album dalszövegeinek megírásában Phil Hurtt és Peter Whitehead is közreműködött. A következő három nagylemez dalszövegeinek megírásában már Victor Willis is részt vett, aki Morali és Belolo lemezcége, a Can’t Stop Productions más sztárjainak (Ritchie Family, Patrick Juvet és mások) albumain szintén közreműködött mint szövegíró. 


A Village People második LP-je, a Macho Man 1978-ban jelent meg. A címadó felvételen kívül a Key West című szerzemény lett róla igen népszerű. Még ugyanabban az évben a boltokba került a harmadik nagylemez, a Cruisin'. A címnek mögöttes jelentése is van: a homoszexuális zsargonban a „cruisin’” az alkalmi szexpartner keresésére irányuló viselkedést jelenti. (Két évvel később, 1980-ban az egész világ megismerhette ezt a kifejezést William Friedkin meleg miliőben játszódó botrányfilmje, a Portyán – eredeti címe: Cruising – kapcsán.) A lemez legnagyobb slágere mégsem a címmel harmonizáló I’m a Cruiser című dal volt, hanem a Y. M. C. A., amely ma már a diszkózene legnépszerűbb örökzöldjei közé tartozik. (A cím egy nagy múltú, világméretű, főleg a fiatalokat megcélzó vallási jellegű szervezet – Young Men’s Christian Association – nevének rövidítése.) A Hot Cop című szerzemény az album „meleg” vonatkozású slágerei közé tartozik. 


A Cruisin' a legnépszerűbb diszkócsapatok közé emelte a Village People-t, és a siker 1979-ben folytatódott a Go West című albummal. A címadó felvétel 1993-ban a Pet Shop Boys feldolgozásában is slágerré vált, de az 1990-es években az eredetit is gyakran hallhatta újra a közönség, mivel szerepelt a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai (1994) című sikeres road movie zenei anyagában. A Go West LP másik slágere az In the Navy című szerzemény volt. A felvételt az amerikai haditengerészet toborzódalként szerette volna felhasználni, ezért kapcsolatba léptek Belolóval. A producer hajlandó volt a jogokat ingyen átengedni, amennyiben a haditengerészet segítséget nyújt a dal videoklipjének elkészítéséhez. Egy hónappal később az együttes a San Diegó-i támaszponton láthatott munkához. A haditengerészet egy hadihajót, több repülőgépet és több tucat tengerészt biztosított a felvételekhez. Mikor a videót bemutatták, és megkezdődött a tulajdonképpeni toborzókampány, több újságban tiltakozó cikkek jelentek meg. Az újságírók kifogásolták, hogy a hadsereg az adófizetők pénzéből zenei klipek készítését támogatja, ráadásul éppen egy „kétes erkölcsiségű” együttesét. A haditengerészet kénytelen volt lefújni a kampányt, a (mű)botrány viszont hozzájárult a dal sikeréhez. 1979-ben a Village People feljutott a csúcsra, amit az is bizonyít, hogy a máig mérvadónak tartott amerikai szaklap, a Rolling Stone 1979. április 19-i, 289. számának címlapján az együttes fotója szerepelt. (A Rolling Stone címlapjára kerülni máig nagy megtiszteltetésnek számít az amerikai énekesek és zenészek körében.)


A hanyatlás időszaka
Az együttes kulcsemberének számító Victor Willis 1979 végén kivált a Village People-ből, ami a csapat népszerűségének nagyon nem tett jót. Nem tudni, pontosan miért vált meg a társaitól, bár ma már ismert tény, hogy akkoriban drogproblémái voltak. Belolo mindenesetre határozottan cáfolta, hogy kirúgták volna az énekest. Szerinte Morali és Willis abban állapodtak meg, hogy az énekes szólókarrierbe kezd. Éppen emiatt Willis már nem kívánt részt venni az együttes főszereplésével készült zenés filmben, a Zenebolondokban (Can’t Stop the Music) sem, bár szerzőként végül közreműködött néhány filmdal elkészítésében. Ezt követően azonban hivatalosan is bejelentették a kiválását a Village People-ből. Utódja Ray Simpson lett, az Ashford & Simpson nevű sikeres duó hölgytagjának, Valerie Simpsonnak a fivére. Ő játszott Willis helyett a Zenebolondokban, amely azonban csúnyán megbukott. A diszkóláz ugyanis az Egyesült Államokban akkor már mulandóban volt, melynek egyik sajnálatos következményeként a filmet 1980-ban 7 kategóriában nevezték Arany Málna-díjra, és kettőben győzött is (legrosszabb film, legrosszabb forgatókönyv). A címadó dal viszont szolid sikert aratott. A filmzenealbum egyik közreműködője, David London (valódi neve: Dennis „Fergie” Frederiksen) később a Toto együttes énekese lett. 


1981-ben már az új hullám volt a legdivatosabb zenei irányzat, ezért a Village People is némi fazonigazítást hajtott végre jelmezein és zenéjén. Az énekesek az újromantikus stílust (lásd Duran Duran, Spandau Ballet stb.) idéző kosztümökbe bújtak, újabb albumukat, a Renaissance-t pedig a new wave jegyében készítették. Az LP nem hozta meg a várt újabb nagy sikert. A zenekar hanyatló karrierjén már Victor Willis visszatérése sem segített. A Fox on the Box (1982) és az In the Street (1983) című nagylemezeken ismét hallható Willis hangja, ám ezek az albumok sem mérhetők az 1970-es évek Village People-lemezeinek sikereihez. Az 1985-ös LP, a Sex over the Phone főleg a címadó szerzeménynek és a hozzá készült videoklipnek köszönhetően sikeresebb volt ugyan, mint például a Renaissance, de átütő kereskedelmi sikert szintén nem ért el.


Újra együtt
1986-ban a Village People tagjai úgy döntöttek, hogy szünetet tartanak karrierjükben. Egy év múlva azonban a következő felállásban léptek újra színre: Randy Jones, David Hodo, Felipe Rose, Glenn Hughes, Alex Briley és Ray Simpson. 1989-ben egy remix album jelent meg legnépszerűbb slágereikből. A maga idejében kevés figyelmet keltett kiadvány ma már kuriózumnak számít a gyűjtők körében. 1991. november 15-én Párizsban, AIDS-ben elhunyt az együttes „szülőatyja”, Jacques Morali. Két évvel később a zenekar egy sikeres koncertturnét bonyolított le. 1994-ben a Village People a német nemzeti fociválogatottal közösen énekelte a Far Away in America című dalt, amely az 1994-es foci-világbajnokság slágere volt. Egy évtizeddel később a Die Ärzte német punkegyüttessel lépett fel három berlini koncerten 2004. július 15. és július 20. között. Ugyanabban az esztendőben Cher koncertturnéjának előzenekaraként aratott nagy sikert. A turné 2005 áprilisában ért véget. 2006-ban az együttes volt énekese, Victor Willis először beszélt nyilvánosan a drogproblémáiról. A Village People és Willis napjainkban külön-külön lépnek fel. Jellegzetes imázsának és időközben örökzölddé vált slágereinek köszönhetően az együttest gyakran parodizálták, ugyanakkor dalaiból az évek során számos feldolgozás is készült.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek
* 1977: San Francisco (You've Got Me) / Village People
* 1977: San Francisco (You've Got Me) / Fire Island
* 1977: San Francisco (You've Got Me) / In Hollywood (Everybody Is a Star)
* 1977: In Hollywood (Everybody Is a Star) / Village People
* 1978: Macho Man / Key West
* 1978: Macho Man / Just a Gigolo / I Ain't Got Nobody
* 1978: Macho Man / In Hollywood (Everybody Is a Star)
* 1978: Y. M. C. A. / Macho Man
* 1978: Y. M. C. A. / The Women
* 1978: I Am What I Am / Key West
* 1978: I Am What I Am / Macho Man
* 1978: Macho Man / I Am What I Am / Key West / Just a Gigolo / I Ain't Got Nobody / Sodom and Gomorrah
* 1978: Just a Gigolo / I Ain't Got Nobody / Key West
* 1979: In the Navy / Manhattan Woman
* 1979: In the Navy / Go West
* 1979: Go West / Citizens of the World
* 1979: Go West / I Wanna Shake Your Hand
* 1979: Sleazy / Save Me (Uptempo)
* 1979: Sleazy / Ready for the 80's
* 1979: Ready for the 80's / Save Me (Ballad Version)
* 1980: Can't Stop the Music / Milkshake
* 1980: Can't Stop the Music / Liberation
* 1980: Can't Stop the Music / I Love You to Death
* 1980: Que No Pare La Musica! (Can't Stop the Music) / Noche De Magia (Magic Night)
* 1980: Magic Night / I Love You to Death
* 1980: Magic Night / Liberation
* 1981: 5 O'Clock in the Morning / Food Fight
* 1981: Do You Wanna Spend the Night / Fireman
* 1981: Do You Wanna Spend the Night / Jungle City
* 1981: Do You Wanna Spend the Night / Food Fight
* 1981: San Francisco (You've Got Me) Part 1 / In Hollywood (Everybody Is A Star) / Fire Island / Village People / San Francisco (You've Got Me) Part 2
* 1981: Action Man / Jungle City
* 1982: Play Bach / In the Street
* 1982: Fox on the Box / Lonely Lady
* 1982: Fox on the Box / In ther Street
* 1983: Y. M. C. A. / San Francisco (You've Got Me)
* 1983: America (Vocal) / America (Instrumental)
* 1985: Sex over the Phone / Sex over the Phone (Instrrumental)
* 1985: Sex over the Phone (remix) / Sex over the Phone (Instrrumental)
* 1985: Sex over the Phone / Village People Medley
* 1985: Sex over the Phone (New Recorded Club Version) / Sex over the Phone (Instrrumental)
* 1985: New York City (Vocal) / New York City (Instrumental)
* 1985: New York City (US Remix) / New York City (Instrumental)
* 1985: Medley / Y. M. C. A.
* 1986: New York City / Village People Medley
* 1986: New York City (Vocal) / New York City (Dub)
* 1988: Livin' in the Wildlife / Livin' in the Wildlife (Re-Mix) 
* 1989: Megamix / Y. M. C. A. (Version 1989)
* 1989: Y. M. C. A. / In the Navy
* 1989: Y. M. C. A. / Macho Man
* 1989: San Francisco (You've Got Me) ('89 Remix) / In Hollywood (Everybody Is a Star) (Edit) / San Francsico (You've Got Me) ('89 Remix Edit)
* 1989: San Francisco (You've Got Me) / Hollywood (Everybody Is a Star)
* 1990: Y. M. C. A. / In The Navy / Can't Stop the Music
* 1990: Living in the Wildlife
* 1993: Y. M. C. A. (PKA 12" Remix) / Y. M. C. A. (PWL Mix) / Y. M. C. A. (Diss-Cuss 12" Mix) / Go West (Original Version) 
* 1993: Y. M. C. A. (PWL Mix) / Y. M. C. A. (Diss-Cuss Remix 93 – French Edit) / Y. M. C. A. (Diss-Cuss Remix 93)
* 1993: Y. M. C. A. ('93 Remix) / Go West (Original Version) / Y. M. C. A. (Original Version)
* 1993: Macho Man / Macho Man (remix)
* 1994: Far Away In America / United We'll Go (DFB featuring Village People)
* 1994: In the Navy (Full Ibiza Club Mix) / In the Navy (Marbella Club Mix) / In the Navy (Ibiza Dub Mix) / In the Navy (Marbella Dub Mix)
* 1994: In the Navy (Ibiza Radio Mix) / In the Navy (St. Tropez Radio Mix) / In the Navy (Marbella Radio Mix) / In the Navy (Full Ibiza Club Mix) / In the Navy (Marbella Club Mix) / In the Navy (Ibiza Dub Mix) / In the Navy (Marbella Dub Mix)
* 1994: In the Navy (remix) / In the Navy (Ibiza Remix)
* 1994: In the Navy (Marbella Radio Mix) / In the Navy (Ibiza Radio Mix) / In the Navy (St. Tropez Radio Mix) / In the Navy (Marbella Club Mix) / In the Navy (Ibiza Club Mix)
* 1995: Y. M. C. A. / Go West / In the Navy / 5 O'Clock in the Morning / Sex over the Phone / San Francisco
* 1996: Macho Man (Macho Man Remix) / Macho Man (Radio Remix) / Macho Man (Original Version) / Macho Man (Radio Version)
* 1996: Macho Man (Original Radio Mix) / Macho Man (Remix Radio Edit) / Macho Man (Original Club Mix) / Macho Man (Club Remix)
* 1997: 5 O'Clock in the Morning (Club Edit) / 5 O'Clock in the Morning (Radio Edit) / 5 O'Clock in the Morning (Original Version)
* 1997: 5 O'Clock in the Morning (Club Edit) / 5 O'Clock in the Morning (Radio Edit) / 5 O'Clock in the Morning (Dub In Da House) / 5 O'Clock in the Morning (Max on the Mix) / 5 O'Clock in the Morning (Jazz in the House) / 5 O'Clock in the Morning (Original Version)
* 1997: Go West (Radio Remix '97) / We Want You – Megamix 97 / Go West (Extended Remix '97)
* 1998: Y. M. C. A. (Mix Special D.J.) / Y. M. C. A. (Radio) / Y. M. C. A.
* 1998: We Want You – Megamix '98
* 1998: Macho Man / Macho Man (Radio) / Macho Man (remix)
* 1998: In the Navy (Mix Special D.J.) / In the Navy (Radio) / In the Navy
* 1999: Y. M. C. A. (Millennium Mix) / Y. M. C. A. (The Bold and the Beautiful Mix) / Y. M. C. A. (Sven's 12")
* 2004: Y. M. C. A. (Extended) / Y. M. C. A. (Radio Edit) / Y. M. C. A. (House)
* 2005: Y. M. C. A. (Original Mix) / Y. M. C. A. (Royal Gigolos Mix) / Y. M. C. A. (Club House Mix)
* 2005: Y. M. C. A. (DJ Tyson vs. Village People)
* 2006: San Francisco (You've Got Me) (Black & Zotti Club Mix) / San Francisco (You've Got Me) (BZ Radio Edit) / San Francisco (You've Got Me) (Funky Dub)
* 2010: The Navy Makes Me Sea Sick (Lady B Re-Edit) (nem hivatalos promóciós lemez)


Albumok
* 1977: Village People
* 1978: Macho Man
* 1978: Cruisin'
* 1979: Go West
* 1979: Live and Sleazy
* 1980: Can't Stop the Music
* 1981: Renaissance
* 1982: Fox on the Box
* 1983: In the Street
* 1985: Sex over the Phone


Válogatások
* 1981: Non Stop
* 1982: Village People
* 1986: The Hits
* 1988: Greatest Hits
* 1989: Greatest Hits '89 Remixes
* 1991: The Hits
* 1993: The Best of Village People
* 1993: Greatest Hits
* 1995: Fire Island
* 1998: The Very Best of Village People
* 1998: The Best of Village People
* 1998: We Want You
* 1999: Village People Greatest Hits
* 2001: 20th Century Masters: The Millennium Collection – The Best Of Village People
* 2005: Greatest Hits & More


VHS, DVD
* 1993: Village People – Best of (73 perc, VHS)
* 2002: The Best of The Village People (73 perc, PAL-DVD)
* 2003: The Village People Collection (PAL-DVD)
* 2003: Village People – Live in Japan (68 perc, DVD)
* 2004: The Best (Golden Box) (+ Audio-CD) (PAL-DVD)

VIDEÓK












 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.