disco

disco

2011. december 15., csütörtök

LAID BACK

A dán Laid Back duó 1979-ben alakult Koppenhágában. Már első kislemeze, a Maybe I’m Crazy vezette a dán slágerlistát. Nemzetközi hírnevét a Sunshine Reggae című dal alapozta meg, amely 1983 egyik legnépszerűbb európai slágere volt. Az 1980-as években a Laid Back folyamatosan szállította az utánpótlást. Noha a duó még az új évezredben is aktív, nemzetközi viszonylatban az 1990-es évektől kezdve ritkábban hallani róla. Legismertebb slágerei: Sunshine Reggae, White Horse, High Society Girl, Elevator Boy, One Life, Bakerman, Bet It on You.


TAGOK
* John Guldberg (ének, gitár, basszusgitár)
* Tim Stahl (ének, billentyűs hangszerek, dob, basszusgitár)

KARRIERTÖRTÉNET
A kezdetek
John Guldberg és Tim Stahl az 1970-es évek közepén ismerkedtek meg, ugyanis mindketten játszottak a rövid életű The Starbox Bandben. A csapat egy alkalommal a The Kinks egyik koncertjének előzenekaraként lépett fel, ám csúfosan megbukott: műsoruk közben a közönség tömegesen távozott a nézőtérről. A The Starbox Band ezután feloszlott, Guldberg és Stahl munkakapcsolata azonban nem szakadt meg. Hasonló volt a zenei érdeklődésük, jól kijöttek egymással, ezért úgy döntöttek, együtt próbálnak érvényesülni a könnyűzene világában. Guldberg Koppenhága belvárosában berendezett egy kis stúdiót, ahol Stahllal közösen ismerkedett a különböző új hangszerekkel és hangrögzítési eljárásokkal. Eredetileg úgy tervezték, hogy stúdiózenészek lesznek, egy ismerősük javaslatára azonban 1979-ben megalapították a Laid Backet. 1979 áprilisában vették fel első dalukat, amely a We Don't Do It címet kapta. A doboknál Jeppe Reipurth ült. A következő hónapban rögzítették a Maybe I'm Crazy című szerzeményt, amelyen Jorgen Thomsen működött közre mint háttérénekes, illetve bongós. (A bongó afrikai eredetű ütős hangszer. Két egymáshoz rögzített, 15–20 cm átmérőjű hengerdobból áll, melyeket általában kvint hangtávolságra hangolnak egymástól. Ujjal és hüvelykpárnával szólaltatják meg.) Az utómunkálatokat szeptemberben és októberben végezték Werner Scherrer stúdiójában. Hiába házaltak azonban, eleinte nem találtak kiadót a dalaikhoz. Találtak viszont egy ügyes menedzsert, Kjeld Wennicket, aki a hamburgi Teldec cég egyik lányvállalatával, a Stranddal kötött megállapodást. A Maybe I'm Crazy című kislemez az NSZK-ban ugyan nem sok vizet zavart, de onnan aztán eljutott Dániába is, ahol felkerült a slágerlista élére. 1981-ben az NSZK-ban jelent meg a Laid Back első nagylemeze, amely tíz felvételt tartalmaz, köztük a Maybe I'm Crazy nem egész fél perccel hosszabb albumverzióját. A duó következő nyugatnémet kislemezére a Night Train Boogie és a Melody került rá. Az új évezredben a skandináv rajongók mp3 formátumban tölthetik le a Laid Back debütáló nagylemezét három bónuszdallal: az egyik a nagylemezen eredetileg nem hallható We Don't Do It, a másik kettő pedig Walk On és a New Feeling, amelyek korábban semmilyen formában nem jelentek meg.


Haverok, buli, Laid Back
A Maybe I'm Crazy dán sikerét követően a Laid Back szerződést írt alá a koppenhágai Medley Records lemezcéggel. A duó elsőként a Sunshine Reggae és a White Horse című szerzeményeit szerette volna kislemezen megjelentetni, és a kiadó némi vonakodás után bele is egyezett ebbe. A Sunshine Reggae egyébként még 1981 első felében elkészült Frank Marstokk dobos és Peter Hansen basszusgitáros közreműködésével. A dal 1982-ben nagy sláger lett Dániában, majd a következő évben a …Keep Smiling című új nagylemezhez kapcsolódva egész Európában sikert aratott. Az albumról a High Society Girl és az Elevator Boy szintén népszerűvé vált. Az Egyesült Államokban azonban a White Horse keltette a legnagyobb figyelmet szokatlan hangszerelésével és kétértelmű szövegével. (A „white horse”, azaz „fehér ló” az amerikai szlengben a heroint jelenti.) A dal három héten keresztül vezette a Billboard’s National Disco Action slágerlistát, a Hot Black Singles rangsorában az első öt között szerepelt, a Hot 100 toplistán pedig a 26. helyet foglalta el. Ez utóbbi szerényebb helyezés magyarázata a dalszövegben rejlik: a kétértelmű utalások mellett ugyanis a slágerben elhangzik például a „bitch” (szajha) szó is, ezért egyes rádióállomások megtagadták a White Horse játszását. (Később a 2 Live Crew a Get the Fuck Out of My House, Monifah pedig a Touch It című slágerében használt fel részleteket a White Horse-ból.) 


A nyugodt évek
A Laid Back következő két nagylemeze és újabb kislemezei már nem voltak annyira sikeresek, mint a …Keep Smiling, ám a rádióállomások és a lemezlovasok szívesen játszották róluk az olyan dalokat, mint az Ice Cream Baby, a One Life, az Abu Dhabi, az I´m Hooked vagy a Party at the White House. Hogy visszakerüljenek az élvonalba, a duó ismét kiadót váltott, és a német Ariola céghez szerződött. Itt jelent meg a Bakerman című újabb slágere, amelyen Hanne Boel a vendégénekes. A felvétel kilencedik lett a német, és negyvennegyedik az angol slágerlistán. Videoklipjét az akkor még kezdőnek számító Lars von Trier rendezte. A forgatás bázisa egy használaton kívüli jütlandi repülőtér volt. A klipben ejtőernyősöket látunk, amint a magasban kiugranak egy repülőgépből, szabadesés közben pedig hangszereiken a dalt játsszák, illetve éneklik. A Bakerman sikerének köszönhetően megjelent a White Horse új változata is. Ennek ellenére a duó visszaszerzett népszerűsége nem bizonyult tartósnak. Ennek ellenére a Laid Backről még az új évezredben is lehet hallani, megjelenik egy-egy új kislemeze, stúdióalbuma vagy válogatása. Noha a duó immár két évtizede nem tartozik a nemzetközi élvonalba, Skandináviában máig nagy népszerűségnek örvend. A Sunshine Reggae 2000-ben a Funkstar De Luxe feldolgozásában ismét sikert aratott. 2001-ben a Laid Back komponálta a Flyvende Farmor című film zenéjét. A zenészek ezért a munkájukért megkapták az Oscar-díj dán megfelelőjét, a Robert-díjat. Ugyanabban az évben Koppenhágában kiállítás nyílt a képzőművészeti munkáikból, melyek egy részét korábban lemezborítóikon és promóciós posztereiken láthatta a közönség. 2004-ben a Wight-szigeti fesztiválon, 2005-ben a Roskilde fesztiválon léptek fel. Bakerman című slágerükből 2006-ban a brit Shaun Baker lemezlovas készített egy remixet, amely Grönlandon vezette a slágerlistát. 2010-ben Cocaine Cool címmel jelent meg egy újabb Laid Back-dal.


DISZKOGRÁFIA
Kislemezek, maxik
* 1980: Maybe I’m Crazy / We Don't Do It
* 1981: Bolivia / China Girl
* 1981: Bolivia / Maybe I’m Crazy (promóciós lemez)
* 1981: Night Train Boogie / Melody
* 1982: Sunshine Reggae / Step out of Your Box
* 1983: Sunshine Reggae / White Horse
* 1983: Sunshine Reggae (Extended Dub Version) / White Horse
* 1983: White Horse (U.S. 7" Edit) / So Wie So
* 1983: Sunshine Reggae (Extended Dub Version) / White Horse (U.S. 12" Edit)
* 1983: High Society Girl / So Wie So
* 1983: High Society Girl (Long Dub Version) / So Wie So
* 1983: Elevator Boy / White Horse
* 1983: Elevator Boy / Don't Be Mean
* 1983: White Horse (U.S. 7" Edit) / Don't Be Mean
* 1984: White Horse (U.S. 12" Edit) / Sunshine Reggae (Extended Dub Version)
* 1984: White Horse / White Horse (Megamix)
* 1984: White Horse (U.S. 12" Edit) / Fly Away / Walking in the Sunshine
* 1985: One Life (Single Edit) / It's the Way You Do It (Single Edit)
* 1985: One Life (Velvet Spike Mix) / One Life (Single Edit) / It's the Way You Do It (Velvet Spike Mix) / It's the Way You Do It (Single Edit)
* 1985: I´m Hooked (U.S. Dance Mix) / C.C. Cool
* 1987: It's a Shame / Make It Beautiful
* 1987: It's a Shame (New York Mix - Long Version) / It's a Shame (New York Mix - Short Version) / Make It Beautiful (Danish Mix)
* 1987: Party at the White House (Party Version) / See You in the Lobby
* 1987: So This Is X-mas
* 1989: White Horse '89 (White House Mix) / White Horse '89 (Dance Mix) / White Horse (Original Version)
* 1989: Bakerman / I Walk Proud
* 1989: Bakerman / I Walk Proud / Bakerman (Extended Remix)
* 1989: Bakerman (Extended Remix) / Bakerman / I Walk Proud
* 1989: Bakerman (Cutfather & Soulshock Remix) / Bakerman (Extended Version) / Bakerman (Single Edit)
* 1990: Highway of Love (Radio Edit) / Raindrops in the Peace Pipe
* 1990: Highway of Love (Album Version) / Highway of Love (Radio Edit) / Raindrops in the Peace Pipe
* 1990: Bet It on You (Radio Edit) / Fly with Me
* 1990: Bet It on You (Extended Version) / Bet It on You (Radio Edit) / Fly with Me
* 1993: I Can’t Live Without Love / Wax Dream / Hoot Nat Noot
* 1993: Groovie Train / Sunqueen / Universe of Love
* 1999: Key to Life (Brother Mix) / Key to Life (Album Version) / Unfinished Symphony (CD-maxi)
* 2000: Sunshine Reggae (Funkstar's Pool Party De Luxe Mix) / High Society Girl (DJ Trunkin Remix)
* 2000: Sunshine Reggae (Funkstar's Pool Party De Luxe Mix - Radio) / Sunshine Reggae (Funkstar's Club De Luxe Mix - Radio) / Sunshine Reggae (Funkstar's Pool Party De Luxe Mix - Club) / Sunshine Reggae (Funkstar's Club De Luxe Mix - Club)
* 2000: Sunshine Reggae (Original Mix '82 - Radio) / Sunshine Reggae (Funkstar's Pool Party De Luxe Mix - Radio) / Sunshine Reggae (Funkstar's Club De Luxe Mix - Radio) / Sunshine Reggae (Funkstar's Pool Party De Luxe Mix - Club) / Sunshine Reggae (Funkstar's Club De Luxe Mix - Club)
* 2000: Sunshine Reggae (Original Mix '82 - Radio) / Sunshine Reggae (Funkstar's Pool Party De Luxe Mix - Radio)
* 2001: Flyvende Farmor / Flyvende Farmor (Film Version)
* 2004: Beautiful Day (Radio Version) / Beautiful Day (Banzai Republic vs. Trentemøller Cool Radio Mix)
* 2005: Beautiful Day (Royale Theatre Mix) / Beautiful Day (Sunny Flughorn Mix) / Beautiful Day (Banzai vs. Trentemøller Mix) / Beautiful Day (Frontera Rmx)
* 2005: Beautiful Day (Club Mix) / Beautiful Day (Day-Dub Mix) / Beautiful Day (Extended Mix) / Once
* 2005: People (Radio Version) / People (Banzai Republic vs. Trentemøller Mix) / People (Banzai Republic vs. Trentemøller Extended Mix) (promóciós lemez)
* 2006: Bakerman (Sebastian Wolter Original Radio Version) / Bakerman (Arnold Palmer Radio Edit) / Bakerman (Funktune Remix) / 1 (Sebastian Wolter Original Radio Edit) / Bakerman (Funktune Radio Edit) (Shaun Baker feat. Laid Back)
* 2010: Cocaine Cool / Cocaine Cool (Extended)
* 2011: Cocaine Cool (Vocal Mix) / Cocaine Cool (Dub Mix) / Bakerman (Soul Clap Edit) / Cocaine Cool (Instrumental Mix) 


Albumok
* 1981: Laid Back
* 1983: …Keep Smiling
* 1985: Play It Straight
* 1987: See You in the Lobby
* 1990: Hole in the Sky
* 1993: Why Is Everybody in Such a Hurry!
* 1995: Laidest Greatest (válogatás)
* 1999: Sunshine Reggae (válogatás)
* 1999: Unfinished Symphonies
* 2004: Happy Dreamer
* 2008: Good Vibes – The Very Best of Laid Back (válogatás)

VIDEÓK



Sunshine Reggae (másik klip)



High Society Girl (Extended Remix) 






Sunshine Reggae (Funkstar De Luxe Mix)

Beautiful Day (Trentemøller vs. Banzai Radio Edit)


Bakerman  (Shaun Baker feat. Laid Back)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.